GK Quiz – 228 (Indian History)

GK Quiz on History

1. was the founder of Jainism and the first Tirthankara.
a) Gautam Buddha
b) Siddhartha
c) Rishabhadeve
d) Mahavira

Click here to View Answer
Answer c) Rishabhadeve.

2. The founder of Palas dynasty was _______________
a) Dharampala
b) Gopala I
c) Nagabhata I
d) Devapala

Click here to View Answer
Answer b) Gopala I.

3. The last emperor of Maurya Empire was _____________
a) Bindusara
b) Asoka
c) Chandragupta Maurya
d) Brihadratha

Click here to View Answer
Answer d) Brihadratha.

4. _________________was a Afghan Sardar who founded the Lodhi dynasty
a) Bahlol Lodhi
b) Ibrahim Lodhi
c) Sikandar Lodhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bahlol Lodhi.

5. Ralph Fitch was the first Englishman to visit Akbar’s court in ________
a) 1575
b) 1585
c) 1600
d) 1625

Click here to View Answer
Answer b) 1585.

6. Vascode Gama was sent in 1498 from Lisbon to find the direct Sea route from ______________ to _________________
a) Africa to India
b) Australia to India
c) None of these
d) Europe to India

Click here to View Answer
Answer d) Europe to India.

7. Who among the following wrote Sanskrit grammar?
a) Charak
b) D.S. Trivedi
c) Panini
d) Avinash Chandra Das

Click here to View Answer
Answer c) Panini.

8. _________________is the last Afghan sultan of Delhi of the Lodhi dynasty.
a) Sikandar
b) Ibrahim Lodhi
c) Ghazi Malik
d) Daulat Khan Lodhi

Click here to View Answer
Answer b) Ibrahim Lodhi.

9. Akbar took the responsibility of the kingdom under the protection of _____________
a) Abdul Fazal
b) Bahadur Shah
c) Sadiq Khan
d) Bairam Khan

Click here to View Answer
Answer d) Bairam Khan.

10. The Sunga Empire was a Magadha dynasty and its capital was ______________
a) Rajgriha
b) Pataliputra
c) Magadha
d) Tanjore

Click here to View Answer
Answer b) Pataliputra.

About the author

mohamed

Leave a Comment