GK Quiz – 217 (Scientific Instruments)

GK Quiz on Scientific Instruments

1. Which is used to measure heat radiation?
a) Altimeter
b) Audiometer
c) Bolometer
d) Chronometer

Click here to View Answer
Answer c) Bolometer.

2. Which is used to measure atmospheric pressure?
a) Cryometer
b) Manometer
c) Dilatometer
d) Barometer

Click here to View Answer
Answer d) Barometer.

3. Which is used to measure inner and outer diameters of bodies?
a) Fallipers
b) Millipers
c) Callipers
d) Pollipers

Click here to View Answer
Answer c) Callipers.

4. Which is used to measures magnetic flux?
a) Hydrometer
b) Fluxmeter
c) Hygrometer
d) Fathometer

Click here to View Answer
Answer b) Fluxmeter.

5. Which is used to compare intensity of colours?
a) Colorimeter
b) Calorimeter
c) Cryometer
d) Cathetometer

Click here to View Answer
Answer a) Colorimeter.

6. Which is used to measure sound under water?
a) Telephone
b) Gramaphone
c) Hydrophone
d) Aerophone

Click here to View Answer
Answer c) Hydrophone.

7. Which is used to measures the viscocity of liquid?
a) Voltmeter
b) Viscometer
c) Udometer
d) Telemeter

Click here to View Answer
Answer b) Viscometer.

8. Which is used to measure the rate of flow of liquids?
a) Tacheometer
b) Centurimeter
c) Venturimeter
d) Hygrometer

Click here to View Answer
Answer c) Venturimeter.

9. Which is used to determine boiling point of liquids?
a) Hypsometer
b) Tachometer
c) Spherometer
d) Cryometer

Click here to View Answer
Answer a) Hypsometer.

10. Which is used to measure the power of an electric circuit?
a) Udometer
b) Voltmeter
c) Wavemeter
d) Wattmeter

Click here to View Answer
Answer d) Wattmeter.

About the author

mohamed

Leave a Comment