GK Quiz – 210 (Indian Economy)

GK Quiz on Indian Economy

1. Effective Revenue Deficit was introduced in the union bedget _____________
a) 2014-15
b) 2010-11
c) 2011-12
d) 2313-14

Click here to View Answer
Answer c) 2011-12.

2. ______________________ is Foreign currency which has a tendency of quick migration.
a) Cold Currency
b) Hot Currency
c) National Currency
d) International Currency

Click here to View Answer
Answer b) Hot Currency.

3. Service Tax was introduced in India in the year _____________
a) 1991-1991
b) 1995-1996
c) 1997-1998
d) 1994-1995

Click here to View Answer
Answer d) 1994-1995.

4. Continuous growth of per capita real income over a period of time in an economy is called _________________
a) Economic Growth
b) Economic Income
c) Economic Inflation
d) Economic Deflation

Click here to View Answer
Answer a) Economic Growth.

5. ________________ is on the first position in the production of milk.
a) China
b) Srilanka
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) India .

6. First Hydel power plant in India was started in _______________
a) Chennai
b) Darjiling
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Darjiling.

7. The money order system in India was launched in ___________
a) 1947
b) 1950
c) 1900
d) 1880

Click here to View Answer
Answer d) 1880.

8. First postal stamp was launched in India in _____________
a) 1852
b) 1980
c) 1830
d) 1910

Click here to View Answer
Answer a) 1852.

9. ______________________ is based on the principle of surplus value.
a) Production
b) Capitalism
c) Income
d) Economy

Click here to View Answer
Answer b) Capitalism.

10. Who propounded the “Principle of consumer surplus”?
a) R.Rodan
b) Thomas Robert
c) Alfred Marshall
d) Albert Phillips

Click here to View Answer
Answer c) Alfred Marshall.

About the author

mohamed

Leave a Comment