GK Quiz – 203 (Chemistry)

GK Quiz on Chemistry

1. An ____________ is the smallest unit of an element.
a) Isotopes
b) Metal
c) Atom
d) Magnet

Click here to View Answer
Answer c) Atom.

2. Everything in the universe is made of a combination of a few basic substances called _____________________.
a) Elements
b) Air
c) Metal
d) Gases

Click here to View Answer
Answer a) Elements.

3. _________________ is a material that is added to a reaction mixture to accelerate the process but is itself not consumed.
a) Ethanol
b) Salt
c) Coal
d) Catalyst

Click here to View Answer
Answer d) Catalyst.

4. The substance, which produce heat and light on combustion are called ________________.
a) Fuels
b) Gas
c) Acid
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Fuels.

5. ____________________________ is a mixture of hydrocarbons containing three or four carbon atoms, such as propane, butane and pentane.
a) Natural Gas
b) Liquified Petroleum Gas
c) Methane Gas
d) Hydrogen Gas

Click here to View Answer
Answer b) Liquified Petroleum Gas.

6. _____________________is made up of carbon.
a) Salt
b) Gas
c) Acid
d) Coal

Click here to View Answer
Answer d) Coal.

7. __________________ are chemical compounds that taste sour, turn litmus red, and often react with some metals to produce hydrogen gas.
a) Acids
b) Alcohol
c) Glucose
d) Bases

Click here to View Answer
Answer a) Acids.

8. _______________ are chemical compounds that taste bitter, turn litmus blue and feel slippery.
a) Acids
b) Bases
c) Coal
d) Salts

Click here to View Answer
Answer b) Bases.

9. ______________________ consist of very long molecules, each composed of carbon atoms linked into chains.
a) Pencils
b) Rubbers
c) Plastics
d) Acids

Click here to View Answer
Answer c) Plastics.

10. The small molecular building units are called ______________________.
a) Nylon
b) Polythylene
c) Ronomers
d) Monomers

Click here to View Answer
Answer d) Monomers.

About the author

mohamed

Leave a Comment