GK Quiz – 198 (Scientific Instruments)

GK Quiz on Scientific Instruments

1. Which measures the intensity of sound?
a) Ammeter
b) Altimeter
c) Audiometer
d) Dynamo

Click here to View Answer
Answer c) Audiometer.

2. Which measures the atmospheric pressure?
a) Calorimeter
b) Barometer
c) Ammeter
d) Chronometer

Click here to View Answer
Answer b) Barometer.

3. Which measures the quzntity of heat?
a) Calorimeter
b) Hydrometer
c) Lactometer
d) Manometer

Click here to View Answer
Answer a) Calorimeter.

4. Which determines longitude of a place kept onboard ship?
a) Manometer
b) Barometer
c) Calorimeter
d) Chronometer

Click here to View Answer
Answer d) Chronometer.

5. Which measures the electric current of low magnitude?
a) Ammeter
b) Electrometer
c) Galvanometer
d) Tachometer

Click here to View Answer
Answer c) Galvanometer.

6. Which measures electricity?
a) Electroscope
b) Electrometer
c) Dynamometer
d) Odometer

Click here to View Answer
Answer b) Electrometer.

7. Which measures electrical power?
a) Chronometer
b) Lactometer
c) Electrometer
d) Dynamometer

Click here to View Answer
Answer d) Dynamometer.

8. Which is used to view distant objects?
a) Periscope
b) Microscope
c) Binocular
d) Radar

Click here to View Answer
Answer c) Binocular.

9. Which examines internal parts of the body?
a) Endoscope
b) Stroboscope
c) Microscope
d) Periscope

Click here to View Answer
Answer a) Endoscope.

10. Which determines the purity of milk?
a) Chronometer
b) Lactometer
c) Electrometer
d) Calorimeter

Click here to View Answer
Answer b) Lactometer.

About the author

mohamed

Leave a Comment