GK Quiz – 193 (Five Year Plans)

GK Quiz on Five Year Plans

1. The objective of First Five Year plan is _________________
a) Gave priority to development of agriculture, irrigation, power and transport
b) Aimed at rebuilding rural India and development of basic and heavy industries
c) To secure a marked advance towards self sustaining growth
d) To achieve self – reliance in agricultural and industrial production.

Click here to View Answer
Answer a) Gave priority to development of agriculture, irrigation, power and transport.

2. The objective of Second Five Year plan is____________
a) Ensure food and nutritional security for all and empower women and socially backward groups
b) Raise the standard of people living below the poverty line and high priority to controlling inflation
c) Gave priority to development of agriculture,irrigation, power and transport
d) Aimed at rebuilding rural India and development of basic and heavy industries

Click here to View Answer
Answer d) Aimed at rebuilding rural India and development of basic and heavy industries.

3. The objective of Third Five Year plan is _____________
a) Raise the employment average growth rate and to achieve an annual average growth rate of 5.6%
b) To secure a marked advance towards self sustaining growth
c) Emphasised policies and programmes which aimed at rapid growth in food grain production
d) To achieve self – reliance in agricultural and industrial production

Click here to View Answer
Answer b) To secure a marked advance towards self sustaining growth.

4. The objective of Fourth Five Year plan is ____________
a) To achieve self – reliance in agricultural and industrial production
b) Ensure food and nutritional security for all and empower women and socially backward groups
c) Aimed at rebuilding rural India and development of basic and heavy industries
d) Raise the employment average growth rate and to achieve an annual average growth rate of 5.6%

Click here to View Answer
Answer a) To achieve self – reliance in agricultural and industrial production.

5. The objective of Fifth Five Year plan is _______________
a) Raise the standard of people living below the poverty line and high priority to controlling inflation
b) Laid emphasis on four areas – agriculture, cottage , small scale industries and rural development
c) Emphasised policies and programmes which aimed at rapid growth in food grain production
d) Raise the employment average growth rate and to achieve an annual average growth rate of 5.6%.

Click here to View Answer
Answer a) Raise the standard of people living below the poverty line and high priority to controlling inflation.

6. The objective of Sixth Five Year plan is ____________
a) To achieve self – reliance in agricultural and industrial production
b) Aimed at rebuilding rural India and development of basic and heavy industries
c) Laid emphasis on four areas – agriculture, cottage , small scale industries and rural development
d) Growth in gainful employment, provide potable water in all villages and literacy to increase

Click here to View Answer
Answer c) Laid emphasis on four areas – agriculture, cottage , small scale industries and rural development.

7. The objective of Seventh Five Year plan is ____________
a) Emphasised policies and programmes which aimed at rapid growth in food grain production
b) Ensure food and nutritional security for all and empower women and socially backward groups
c) To secure a marked advance towards self sustaining growth
d) Raise the employment average growth rate and to achieve an annual average growth rate of 5.6%

Click here to View Answer
Answer a) Emphasised policies and programmes which aimed at rapid growth in food grain production.

8. The objective of Eighth Five Year plan is_____________
a) Raise the standard of people living below the poverty line and high priority to controlling inflation
b) Gave priority to development of agriculture,irrigation, power and transport
c) To achieve self – reliance in agricultural and industrial production
d) Raise the employment average growth rate and to achieve an annual average growth rate of 5.6%.

Click here to View Answer
Answer d) Raise the employment average growth rate and to achieve an annual average growth rate of 5.6%.

9. The objective of Ninth Five Year plan is ____________
a) To achieve self – reliance in agricultural and industrial production
b) Ensure food and nutritional security for all and empower women and socially backward groups
c) Growth in gainful employment, provide potable water in all villages and literacy to increase
d) Emphasised policies and programmes which aimed at rapid growth in food grain production

Click here to View Answer
Answer b) Ensure food and nutritional security for all and empower women and socially backward groups.

10. The objective of Tenth Five Year plan is ___________
a) Aimed at rebuilding rural India and development of basic and heavy industries
b) Emphasised policies and programmes which aimed at rapid growth in food grain production
c) Growth in gainful employment, provide potable water in all villages and literacy to increase
d) Raise the standard of people living below the poverty line and high priority to controlling inflation

Click here to View Answer
Answer c) Growth in gainful employment, provide potable water in all villages and literacy to increase.

About the author

mohamed

Leave a Comment