GK Quiz – 192 (Vitamins)

gk quiz on vitamins

GK Quiz on Vitamins

 

1. Vitamin A related to __________________
a) Production of energy, convert carbohydrates into energy
b) Reproduction and red cell production
c) Helps cells reproduction and Stimulates immunity
d) Conversion of food into energy

Click here to View Answer
Answer c) Helps cells reproduction and Stimulates immunity.

2. Vitamin B1 related to _____________________
a) Production of energy, convert carbohydrates into energy
b) Helps cells reproduction, Stimulates immunity
c) Conversion of food into energy
d) Fat soluble and plays a critical role in blood clotting

Click here to View Answer
Answer a) Production of energy, convert carbohydrates into energy.

3. Vitamin B2 related to _____________________
a) Helps cells reproduction, Stimulates immunity
b) Production of energy, convert carbohydrates into energy
c) Reproduction and red cell production
d) Conversion of food into energy

Click here to View Answer
Answer c) Reproduction and red cell production.

4. Vitamin B3 related to _____________________
a) Production of energy, convert carbohydrates into energy
b) Conversion of food into energy
c) Formation of hormones and good cholesterol
d) Reproduction and red cell production

Click here to View Answer
Answer b) Conversion of food into energy.

5. Vitamin B5 related to _____________________
a) Formation of hormones and good cholesterol
b) Helps cells reproduction, Stimulates immunity
c) Production of energy, convert carbohydrates into energy
d) Conversion of food into energy

Click here to View Answer
Answer a) Formation of hormones and good cholesterol.

6. Vitamin B6 related to _____________________
a) Production of energy, convert carbohydrates into energy
b) Reproduction and red cell production
c) Conversion of food into energy
d) Creation of anti bodies and to maintain normal nerve function

Click here to View Answer
Answer d) Creation of anti bodies and to maintain normal nerve function.

7. Vitamin B9 related to _____________________
a) Production of energy, convert carbohydrates into energy
b) Helps cells reproduction, Stimulates immunity
c) Required to produce red blood cells, formation and creation of DNA
d) Conversion of food into energy

Click here to View Answer
Answer c) Required to produce red blood cells, formation and creation of DNA.

8. Vitamin B12 related to _____________________
a) Known as the “sun shine “vitamin
b) Important for metabolism and helps in the formation of red blood cells
c) Required to produce red blood cells, formation and creation of DNA
d) Conversion of food into energy

Click here to View Answer
Answer b) Important for metabolism and helps in the formation of red blood cells .

9. Vitamin E and C related to_________________
a) An antioxidant and protects body tissue from the damage of oxidation
b) Fat soluble and plays a critical role in blood clotting
c) Known as the “sun shine “vitamin
d) Important for metabolism and helps in the formation of red blood cells

Click here to View Answer
Answer a) An antioxidant and protects body tissue from the damage of oxidation.

10. Vitamin K related to_________________
a) Important for metabolism and helps in the formation of red blood cells
b) An antioxidant and protects body tissue from the damage of oxidation
c) Known as the “sun shine “vitamin
d) Fat soluble and plays a critical role in blood clotting.

Click here to View Answer
Answer d) Fat soluble and plays a critical role in blood clotting.

Leave a Comment