GK Quiz – 187 (Indian Polity and Constitution)

GK Quiz – Indian Polity and Constitution

1. Which of the following is TRUE regarding Regulating Act of 1773?
a) Governance of East India Company was put under British Parliamentary Control
b) A Supreme Court was established in Calcutta
c) Governor of Bengal was nominated as Governor General for all the three presidencies
d) All are True

Click here to View Answer
Answer d) All are True.

2. The Trade Monopoly of East India Company came to an end under
a) Charter Act of 1793
b) Charter Act of 1813
c) Charter Act of 1833
d) Charter Act of 1853

Click here to View Answer
Answer b) Charter Act of 1813.

3. Which Act enabled the Governor General to associate representatives of the Indian People with the work of legislation by nominating them to his expanded council?
a) Government of India Act, 1858
b) Indian Council Act, 1861
c) Charter Act of 1853
d) India Council Act, 1892

Click here to View Answer
Answer b) Indian Council Act, 1861.

4. _____________ provided for separate representation of Muslim Community and sowed the seeds of separatism?
a) Morley-Minto Reforms
b) Montague-Chelmsford Reforms
c) Simon Commission Report
d) Government of India Act 1935

Click here to View Answer
Answer a) Morley-Minto Reforms.

5. The Subjects of administration were divided into Central and Provincial under
a) Morley-Minto Reforms
b) Montague-Chelmsford Reforms
c) Indian Coucil Act 1915
d) Government of India Act 1935

Click here to View Answer
Answer b) Montague-Chelmsford Reforms

6. GV Mavalankar was associated with
a) Drafting Committee
b) Committee on the functions of the Constituent Assembly
c) Credential Committee
d) House Committee

Click here to View Answer
Answer b) Committee on the functions of the Constituent Assembly.

7. Who was the Chairman of Order of Business Committee?
a) Sardar Vallabhai Patel
b) AV Thakkar
c) KM Munshi
d) JB Kripalani

Click here to View Answer
Answer c) KM Munshi.

8. The Part – IV of the Indian Constitution deals with
a) Citizenship
b) Fundamental Rights
c) Indian Parliament
d) Directive Principles of State Policy

Click here to View Answer
Answer d) Directive Principles of State Policy.

9. Article 44 is associated with
a) Organization of village panchayats
b) Uniform civil code for citizens
c) Right to Education
d) Separation of Judiciary from Executive

Click here to View Answer
Answer b) Uniform civil code for citizens.

10. The Source for Fundamental Duties & Ideals of Justice in Preamble is
a) Constitution of Australia
b) Constitution of Former USSR
c) Constitution of South Africa
d) Constitution of Canada

Click here to View Answer
Answer b) Constitution of Former USSR

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment