GK Quiz – 186 (Ancient History)

GK Quiz on Ancient History

1. The word _________ in Sindi language means ‘the mount of the dead’.
a) Mohanjedaro
b) Harappa
c) Chanhudaro
d) Kalibangan

Click here to View Answer
Answer a) Mohanjedaro.

2. Name the site which is situated in Punjab on the banks of River Sutlej?
a) Lothal
b) Kalibangan
c) Rangpur
d) Ropar

Click here to View Answer
Answer d) Ropar

3. The ancient name given to Indus region was
a) Hanera
b) Meluha
c) Samana
d) Atara

Click here to View Answer
Answer b) Meluha.

4. Vedas and Vedangas are collectively known as ______ and _______ respectively.
a) Sruti and Smriti
b) Smriti and Sruti
c) Kalpa and Jyotisha
d) Siksha and Mandala

Click here to View Answer
Answer a) Sruti and Smriti.

5. Vedangas are six in number. The Chhanda Vendanga is associated with
a) Astronomy
b) Grammar
c) Metrics
d) Ritual

Click here to View Answer
Answer c) Metrics.

6. Name the Veda which deals with Music?
a) Rig
b) Yajur
c) Sama
d) Atharva

Click here to View Answer
Answer c) Sama

7. The famous Quote ‘‘War begins in the minds of men’’ is from
a) Rig
b) Yajur
c) Sama
d) Atharva

Click here to View Answer
Answer d) Atharva

8. The words ‘Sathyameva Jayate’ have been taken from
a) Mundaka Upanishad
b) Brahdaranya Upanishad
c) Bhagvata Purana
d) Skanda Purana

Click here to View Answer
Answer a) Mundaka Upanishad.

9. Which of the following is matched correctly.
a) Prithvi – Earth Godess
b) Indra – Greatest God of Aryans
c) Varuna – God of Water
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer d) All are correct.

10. Who was the first person to speak of ‘Ary-ans’ as a race?
a) Thomas Lenkin
b) Henry Levinsky
c) Max Mullar
d) Vijay Shankar

Click here to View Answer
Answer c) Max Mullar.

11. ‘Ahimsa Paramo Dharma’ is the sacred hymn of
a) Jainism
b) Hinduism
c) Buddhism
d) Islam

Click here to View Answer
Answer a) Jainism.

12. First Jain council was held at ________ in the fourth century BC under the leadership of _________
a) Lothal and Varahi Veera
b) Pataliputra and Neminatha
c) Vallahipur and Trissala
d) Pataliputra and Stulabahu

Click here to View Answer
Answer d) Pataliputra and Stulabahu

13. Second Jain council was held at ________ in the third century BC under the leadership of _________
a) Rishikesh and Parswanatha
b) Vallahipur and Aryaskandil Nagarjuna Suri
c) Pataliputra and Rishaba
d) Vallahipur and Mahavira Krishna Jyoti Suri

Click here to View Answer
Answer b) Vallahipur and Aryaskandil Nagarjuna Suri

14. Third Jain council was held at ________ in the fourth century BC under the leadership of _________
a) Vallahipur and Devardhi Kshamasramana
b) Pataliputra and Rishaba Deva
c) Jimbhrikagrama and Parswanantha
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Vallahipur and Devardhi Kshamasramana

15. Swetambaras and Digambaras are the major sects in
a) Buddhism
b) Jainism
c) Sadaism
d) Lingayatism

Click here to View Answer
Answer b) Jainism

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment