GK Quiz – 183 (Nuclear Science)

GK QUIZ on Nuclear Science

1. The Father of the Indian nuclear programme is
a) APJ Abdul kalam
b) JC bose
c) Homi J bhabha
d) CNR Rao

Click here to View Answer
Answer c) Homi J bhabha

2. The reaction that occurs in a nuclear reactor is
a) Nuclear fusion
b) Nuclear fission
c) Controlled nuclear fission
d) Controlled nuclear fusion

Click here to View Answer
Answer c) Controlled nuclear fission

3. The first nuclear research reactor in India is
a) Cirus
b) Dhruva
c) Apsara
d) Purnima

Click here to View Answer
Answer c) Apsara

4. The energy in the sun is produced by the
a) Nuclear fission reaction
b) Nuclear fusion of hydrogen into helium
c) Neutrinos
d) Cosmic radiation

Click here to View Answer
Answer b) Nuclear fusion of hydrogen into helium

5. The world’s first experimental Tokamak nuclear fusion reactor is situated in
a) USA
b) India
c) France
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) France

6. Gas centrifugation is one of the technology used for
a) Separation of uranium from its ore
b) Uranium enrichment
c) Storage of uranium
d) Thorium production

Click here to View Answer
Answer b) Uranium enrichment

7. The large thorium reserves in south India is present mainly in the form of
a) Thorium ore
b) Monazite sands
c) Uraninite
d) Hematite

Click here to View Answer
Answer b) Monazite sands

8. Uranium enrichment is used to increase the percent composition of
a) uranium-238
b) uranium-234
c) uranium-235
d) uranium-236

Click here to View Answer
Answer c) uranium-235

9. International Atomic Energy Agency (IAEA) has its headquarters in
a) New York
b) Vienna
c) Tokyo
d) Geneva

Click here to View Answer
Answer b) Vienna

10. The largest nuclear power station in India in terms of power output is
a) Kalpakkam
b) Kaiga
c) Tarapur
d) Koodankulam

Click here to View Answer
Answer c) Tarapur

11. The prototype fast breeder reactors is situated at
a) Koodankulam
b) Kalpakkam
c) Kaiga
d) Tarapur

Click here to View Answer
Answer b) Kalpakkam

12. The US companie(s) involved in building nuclear reactors in India are
a) Union carbide
b) General Electric co and Westinghouse
c) Lockheed martin and Boeing
d) Sikorsky and Areva

Click here to View Answer
Answer b) General Electric co and Westinghouse

13. The controversial sections in the Civil Liability for Nuclear Damage (CLND) Act, 2010 are
a) Section 17(b) and Section 46
b) Section 12 and Section 44
c) Section 14(b) and Section 46
d) Section 15 and Section 44

Click here to View Answer
Answer a) Section 17(b) and Section 46

14. What does it mean when a reactor attains criticality?
a) the reactor became unstable
b) a reactor attains a sustained fission chain reaction
c) radiation leakage occurs in the reactor
d) power production is started in the reactors

Click here to View Answer
Answer b) a reactor attains a sustained fission chain reaction

15. The countries which have not signed in the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty and Non-Proliferation Treaty are
a) India and Israel
b) India and Pakistan
c) India and Iran
d) India and China

Click here to View Answer
Answer b) India and Pakistan

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

1 Comment

Leave a Comment