GK Quiz – 182 (Chemistry)

GK Quiz

1. Who is regarded as the Father of Modern Chemistry?
a) Eric Nicholsan
b) Jon Snow
c) Lavoisier
d) William Hopkins

Click here to View Answer
Answer c) Lavoisier. He was a French Chemist.

2. ___________ is a process in which solid substance passes direct into its vapours on application of heat.
a) Fractional Distillation
b) Sublimation
c) Crystallization
d) Decantation

Click here to View Answer
Answer b) Sublimation. Eg – Naphthalene.

3. You are converting liquid to its vapour by heating. You are condensing the vapour again into the same liquid by cooling. What is the name of this process?
a) Crystallization
b) Solidification
c) Distillation
d) Sedimentaion

Click here to View Answer
Answer c) Distillation.

4. The Boiling Point of water is
a) 173 K
b) 273 K
c) 373 K
d) 473 K

Click here to View Answer
Answer c) 373 K. Boiling Point is a temperature at which the vapour pressure of the liquid is equal to atmospheric pressure.

5. Atom of ______ is the smallest and lightest.
a) Carbon
b) Nitrogen
c) Oxygen
d) Hydrogen

Click here to View Answer
Answer d) Hydrogen.

6. The Fundamental Particles of an Atom are Electron, Neutron, and
a) Photon
b) Radon
c) Proton
d) Celetron

Click here to View Answer
Answer c) Proton.

7. Which of the following is Correct?
a) Proton was discovered by Rutherford
b) Electron was discovered by JJ Thompson
c) Neutron was discovered by James Chadwick
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer d) All are correct.

8. Atoms of the Elements having same atomic number but different mass number is called as
a) Isotopes
b) Isotones
c) Isobars
d) Isotrons

Click here to View Answer
Answer a) Isotopes.

9. Which of the following is correct?
a) Zeeman’s Effect is associated with Magnetic Field
b) Stark’s Effect is associated with Electric Field
c) A Proton was named by Rutherford
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above.

10. Acetic Acid is present in
a) Sour Milk
b) Lemon Juice
c) Vinegar
d) Red Ants

Click here to View Answer
Answer c) Vinegar.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment