General Knowledge Quiz – Set Sixteen

GK Quiz
1. In the interior of Earth
a) Temperature reduces with increasing depth
b) Temperature rises with increasing depth
c) Pressure reduces with increasing depth
d) Both Temperature and Pressure reduces with increasing depth

Click to View Answer
Answer b) Temperature rises with increasing depth

2. Earth’s innermost part, the Core is mainly made up of
a) Lead
b) Iron
c) Cadmium
d) Uranium

Click to View Answer
Answer b) Iron

3. The second most abundant metal Earth’s Crust is
a) Gold
b) Zinc
c) Iron
d) Copper

Click to View Answer
Answer c) Iron

4. The magnitude of the Earthquake is measured by
a) Mercalli scale
b) Richter scale
c) Celsius scale
d) RPM scale

Click to View Answer
Answer b) Richter scale

5. Spit is nothing but the
a) Orbital motion of the water
b) Shoreline waves
c) Sand deposits extending into the mouth of the bay
d) Isostatic rebound of sands inside the sea

Click to View Answer
Answer c) Sand deposits extending into the mouth of the bay

6. Which of the following is classified under Primary Rocks?
a) Igneous Rocks
b) Metamorphic Rocks
c) Sedimentary Rocks
d) All of these

Click to View Answer
Answer a) Igneous Rocks

7. The most common intrusive rock is
a) Dolomite
b) Marble
c) Granite
d) Sandstone

Click to View Answer
Answer c) Granite

8. Which of the following is commonly found in Sedimentary Rocks?
a) Iron
b) Chromium
c) Silica
d) Magnesium

Click to View Answer
Answer c) Silica

9. Sunda Trench lies in
a) Atlantic Ocean
b) Arctic Ocean
c) Arabian Sea
d) Indian Ocean

Click to View Answer
Answer d) Indian Ocean

10. The continent which does not have any desert is
a) Asia
b) Africa
c) Europe
d) Australia

Click to View Answer
Answer c) Europe

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment