General Knowledge Quiz – Set Six

Geography Quiz

1. The state having longest coastline is
a) Karnataka
b) Gujarat
c) Kerala
d) Odisha

Click to View Answer
Answer b) Gujarat

2. The Gulf of Mannar is situated along the coast of
a) Gujarat
b) Odisha
c) Tamilnadu
d) Maharashtra

Click to View Answer
Answer c) Tamilnadu

3. The IST is determined by the latitude
a) 82.5°E
b) 83.5°E
c) 84.5°E
d) 85.5°E

Click to View Answer
Answer a) 82.5°E

4. What is the difference between Indian Standard Time and Greenwich Meridian Time?
a) 5 hours 15 minutes
b) 5 hours 30 minutes
c) 5 hours 45 minutes
d) 5 hours 5 minutes

Click to View Answer
Answer b) 5 hours 30 minutes

5. The tropic of cancer passes through which one of the following state?
a) Tamilnadu
b) Rajasthan
c) Kerala
d) Jammu and Kashmir

Click to View Answer
Answer b) Rajasthan

6. Which of the following is false about Inner Planets?
a) They are nearer to Sun
b) They have thin atmosphere
c) They are made up of hot gases, mainly Helium and Hydrogen
d) They have thin rocky crust

Click to View Answer
Answer c) They are made up of hot gases, mainly Helium and Hydrogen

7. Which Planet in our Solar System is also known as Veiled Planet?
a) Mercury
b) Venus
c) Mars
d) Jupiter

Click to View Answer
Answer b) Venus

8. Which Planet has Goldilock Zone in the Solar System?
a) Earth
b) Neptune
c) Mars
d) Uranus

Click to View Answer
Answer a) Earth. Goldilock Zone is the habitable zone of solar system where all conditions are available for life to sustain

9. Gannymeda is the largest satellite in the solar system. It is the satellite of
a) Saturn
b) Jupiter
c) Uranus
d) Venus

Click to View Answer
Answer b) Jupiter

10. Selenology is the study of
a) Sun
b) Moon
c) Earth
d) Other Planets in Solar System

Click to View Answer
Answer b) Moon

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment