General Knowledge Quiz-134

GK QUIZ

1.FMC stands for:
a) Forward Markets Commission
b) Financial Market Commission
c) Foreign Market Control
d) None of these

Click to View Answer
Answer a) Forward Markets Commission

2. R. Gandhi is Deputy Governor of RBI and also a part of board member of:
a) MNREGA
b) Axis Bank
c) SEBI
d) None of these

Click to View Answer
Answer c) SEBI

3.U.K. Sinha is present chairman of:
a) RBI
b) SEBI
c) National Development Council
d) None

Click to View Answer
Answer b) SEBI

4. ICRIER stands for:
a) International Council on Research in Economic References
b) Indian Career Research Institute in Economic Relation
c) Indian Council for Research on International Economic Relations
d) International Coverage on Research Institute for Economic Rates

Click to View Answer
Answer c) Indian Council for Research on International Economic Relations

5. FD in commercial bank can be done for maximum period of:
a) 10 Years
b) 15 Years
c) No Limit
d) 9 Years

Click to View Answer
Answer a) 10 Years

6.The amount of cash funds that the banks have to maintain with RBI is known
as:
a) Repo Rate
b) Cash Reserve Ratio
c) Base Rate
d) Mortgage Rate

Click to View Answer
Answer b) Cash Reserve Ratio

7. World Leprosy Eradication Day
a)28th January
b)29th January
c)30th January
d)12th February

Click to View Answer
Answer c)30th January

8.Central Excise Day
a)4th May
b)2nd April
c)24th February
d)30th September

Click to View Answer
Answer c)24th February

9.Writer of “A Passage to India” ?
a)M. Foster
b)Tony Blair
c)Azim Premji
d)Shiv Nadar

Click to View Answer
Answer a)M. Foster

10.Headquarters of OECD ?
a)Vienna
b)Geneva
c)Paris
d)New York

Click to View Answer
Answer c)Paris

11.Headquarters of ASEAN ?
a)Vienna
b)Geneva
c)Paris
d)Jakarta

Click to View Answer
Answer d)Jakarta

12.International Year of Planet Earth ?
a)2006
b)2007
c)2008
d)2009

Click to View Answer
Answer c)2008

13.International Year of Pulses ?
a)2012
b)2013
c)2015
d)2016

Click to View Answer
Answer d)2016

14.Writer of “Flood of fire” ?
a)Amitav Ghosh
b)Traun Vijay
c)Azim Premji
d)Shiv Nadar

Click to View Answer
Answer a)Amitav Ghosh

15.UNCTAD stands for:
a) United Nations Conference on Trade and Dealing
b) Unit National Conference on Trade and Development
c) United Nations Conference on Trade and Development
d) Unique Nations Conference on Trade and Development

Click to View Answer
Answer c) United Nations Conference on Trade and Development

About the author

A Moorthy

Leave a Comment