General Awareness Questions & Answers | July 25 2020

General Awareness Questions & Answers | July 25 2020

1. The first Women External Affair Minister of India was____________.
a) Sushma Swaraj
b) Nirmala Sitharaman
c) Pratibha Patil
d) Indira Gandhi

Click here to view Answer
Answer d) Indira Gandhi.

2. Which compound is used for making perfumes and dyes?
a) Ethyl
b) Ethyl acetate
c) Ethanoate
d) Ethanone

Click here to view Answer
Answer b) Ethyl acetate.

3. The process of transfer of hereditary character from one generation to another is known as_____________.
a) Genes
b) Mutation
c) Variation
d) Genetics

Click here to view Answer
Answer d) Genetics.

4. Who coined the term Mutation?
a) James Watson
b) Herman Joseph Muller
c) Hugo de Vries
d) None of the above

Click here to view Answer
Answer c) Hugo de Vries.

5. Who was the founder of Sikhism?
a) Guru Gobind Singh
b) Guru Amardas
c) Guru Arjan Dev
d) Guru Nanak

Click here to view Answer
Answer d) Guru nanak.

6. Name the scientist who had discovered that some molecules have mirror images?
a) Lord Kelvin
b) Louis Pasteur
c) Robert Hooke
d) Henry Moseley

Click here to view Answer
Answer b) Louis Pasteur.

7. Who is known as the father of plastic surgery?
a) Charaka
b) G.D. Naid
c) Sushruta
d) None of the above

Click here to view Answer
Answer c) Sushruta.

8. The Father of white revolution is______________.
a) Patanjali
b) Jagadish Chandra Bose
c) Verghese Kurein
d) Raja Ramanna

Click here to view Answer
Answer c) Verghese Kurein.

9. Bunchy top of banana plant disease is caused due to____________.
a) Bacteria
b) Fungus
c) Virus
d) None of the above

Click here to view Answer
Answer c) Virus.

10. Which disease of plant is known as ring disease?
a) Wilt of Potato
b) Black arm of cotton
c) Citrus canker
d) None of the above

Click here to view Answer
Answer a) Wilt of potato.

Leave a Comment