General Awareness Questions & Answers | July 09 2020

General Awareness Questions & Answers | July 09 2020

 

General Awareness Questions & Answers

Practice with static General Awareness Questions & Answers for competitive exams.


General Awareness Questions & Answers | July 09 2020

1. Who signed “the Instrument of Accession on 26 October 1947?
a) Hari Singh
b) Muhammad Ali Jinnah
c) Jawaharlal Nehru
d) both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c.

2. The supreme court of India was established in_____________.
a) 1934
b) 1950
c) 1952
d) 1968

Click here to View Answer
Answer b) 1950.

3. Who was the founder of the Bachpen Bachao Andolan?
a) Medha Patkar
b) Aruna Roy
c) Rajendra Singh
d) Kailash Satyarthi

Click here to View Answer
Answer d) Kailash Satyarthi.

4. The cuneiform inscriptions refers the indus region as_____________.
a) Punjab
b) Zebu
c) Meluhha
d) Harappa

Click here to View Answer
Answer c) Meluhha.

5. Who presides the joint sitting of both the houses of parliament?
a) President
b) Vice President
c) Speaker of the lok sabha
d) Chairman of the Rajya sabha

Click here to View Answer
Answer c) Speaker of the lok sabha.

6. Who among the following was not included in navaratnas of chandra gupta || ?
a) Chanakya
b) Kalidasa
c) Dhanvantri
d) Harisena

Click here to View Answer
Answer a) Chanakya.

7. Which of the following was the official language of the guptas?
a) Sanskrit
b) Pali
c) Hindi
d) Prakit

Click here to View Answer
Answer a) Sanskrit.

8. The swaran singh committee was associated with_____________.
a) Fundamental Rights
b) The Fundamental duties
c) Preamble
d) President’s Rule

Click here to View Answer
Answer b) The Fundamental duties.

9. Which ruler has written amuktamalayada about tamil women poet Andal?
a) Serfoji
b) Sundara Pandyan
c) Thirmalai Nayak
d) Krishna Devaraya

Click here to View Answer
Answer d) Krishna Devaraya.

10. Which articles describes the formation of new state from existing state?
a) Article 1
b) Article 2
c) Article 3
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer c) Article 3.

Leave a Comment