English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 201

1.The country is________ slow to reform as its political class has convinced itself that anything but the most_________ pace will accept the electoral apple cart.
a) cryptically, snug
b) ambiguously, lukewarm
c) concealed, balmy
d) notoriously, glacial

Click here to View Answer
Answer d) notoriously, glacial

2.The minister felt that the __________ made by the committee was ___________even though similar schemes had worked earlier.
a) decision, gainful
b) choice, profitable
c) recommendation, infeasible
d) election, acceptable

Click here to View Answer
Answer c) recommendation, infeasible

3.The policies adopted by the RBI in the area of priority sector lending are _______up investments in securitisation transactions in the country with _________from banks showing a rise in recent years.
a) pulling, involvement
b) driving,participation
c) curbing, compete
d) forcing, exception

Click here to View Answer
Answer b) driving,participation

4.After ________the curbs on payments up to Rs.5 crore, the drawing and_________officers have been directed to secure the department’s clearance for releasing sums above this limit.
a) execrably, holding
b) abating, expending
c) waiving, disbursing
d) flapping, depositing

Click here to View Answer
Answer c) waiving, disbursing

5.Any kind of ethnocentrism, fostered by pride in the self and in________ towards others, only divides people, not unites them in their________.
a) respect, similarity
b) prejudices, diversity
c) fairness, identicalness
d) justice, sameness

Click here to View Answer
Answer b) prejudices, diversity

6.For two decades India has seen a__________ tightening of vehicular emission norms. However, the full__________ of this trend has not been realised because all arms of government have not worked in tandem.
a) disarranged, detest
b) desperate, dearth
c) calibrated, potential
d) confused, impossible

Click here to View Answer
Answer c) calibrated, potential

7.India’s first president Rajendra Prasad and the role of Home minister Sardar Patel on the other hand find_________ mention in the post-independence__________ of the book.
a) obscured, point
b) invisible, subject
c) prominent, chapter
d) inconspicuous, subject

Click here to View Answer
Answer c) prominent, chapter

8.Rather than separating fact from opinion, whitewashing Nehru_________ by deleting inconvenient truths is_________ to historical vandalism.
a) addition, reverse
b) altogether, tantamount
c) together, opposite
d) become, polar

Click here to View Answer
Answer b) altogether, tantamount

9.For a country known for its engineering talents and a city with two hundred years of history, the_________ was unnecessary and entirely due to a failure of political leadership.
a) Issue
b) Persists
c) Tragedy
d) Reason

Click here to View Answer
Answer c) Tragedy

10.Sardar Patel_________ Nehru of the importance of a “uniform national administrative structure with considerable central control”.
a) Privilege
b) Convinced
c) Informed
d) Told

Click here to View Answer
Answer b) Convinced

Leave a Comment