English Quiz (Para-Jumbled Paragraph) for SBI | IBPS – Set 384

Directions (Q1-10): Given below are six sentences (A) (B) (C) (D) (E) and (F). Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph.

(A)There were many legends that created music in India like Ustad Bismillah Khan, Ustad Zakir Hussain, and Pandit Ravi Shankar, etc. They are great pioneers in their own field.

(B) In early ages, there were Kalidas, Surdas, Tulsidas, Kabir, etc. who were popular for their music and songs.

(C) Music is something which exists from the beginning of Indian culture. These are vital elements of the Indian culture and a part of human life. There are different instruments like drums, cymbals etc.

(D) Singing is common during festivities and celebrations. These musical instruments can produce different types of melodic sounds which are pleasant to hear and also make the body calm.

(E) Also, it is worth to mention that, presently, Indian industry also has many musicians and singers who gave music to their name like Sonu Nigam, Alka Yagnik, Lata Mangeshkar, Kishore Kumar, Abhijeet, Arijit Singh, etc.

(F) The diverse form of Indian culture is reflected in Indian music. There are different forms of music, such as, ghazals, shayari, folk music and many more.

1.Considering statement (D) “ Singing is common during festivities and celebrations. These musical instruments can produce different types of melodic sounds which are pleasant to hear and also make the body calm.” as the second statement,,then which of the following becomes the FIRST statement of the rearrangement?
a) A
b) E
c) C
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) C

2.Considering statement (D) “ Singing is common during festivities and celebrations. These musical instruments can produce different types of melodic sounds which are pleasant to hear and also make the body calm.” as the second statement,,then which of the following becomes the LAST statement of the rearrangement?
a) E
b) B
c) F
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) E

3.Considering statement (D) “ Singing is common during festivities and celebrations. These musical instruments can produce different types of melodic sounds which are pleasant to hear and also make the body calm.” as the second statement,,then which of the following becomes the Third statement of the rearrangement?
a) A
b) F
c) B
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) B

4. Considering statement (D) “ Singing is common during festivities and celebrations. These musical instruments can produce different types of melodic sounds which are pleasant to hear and also make the body calm.” as the second statement,,then which of the following becomes the fifth statement of the rearrangement?
a) E
b) A
c) F
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) A

5.Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
a) BF
b) AE
c) DA
d) None of these

Click here to View Answer
Answera) BF
Correct sequence is CDBFAE

(A) The British liked drawing lines on maps of other countries; they had done it in the Middle East after World War I, and they did it again in India. Partition was the coda to the collapse of British authority in India in 1947.

(B) The creation and perpetuation of Hindu-Muslim antagonism was the most significant accomplishment of British imperial policy: the colonial project of “divide et impera” (divide and rule) fomented religious antagonisms to facilitate continued imperial rule and reached its tragic culmination in 1947.

(C) Within months, India and Pakistan were embroiled in a war over Kashmir, the consequences of which still affect us today.

(D) The killing and mass displacement worsened as people sought frantically to be on the “right” side of the lines the British were to draw across their homeland. More than a million people died in the savagery that accompanied the freedom of India and Pakistan; some 17 million were displaced, and countless properties destroyed and looted. Lines meant lives.

(E) There was an intangible partition, too. Friendships were destroyed, families ruined, geography hacked, history misread, tradition denied, minds and hearts torn apart.

6.Considering statement (C) “Within months, India and Pakistan were embroiled in a war over Kashmir, the consequences of which still affect us today.” as the first statement, ,then which of the following becomes the Third statement of the rearrangement?
a) A
b) E
c) B
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) B

7.Considering statement (C) “Within months, India and Pakistan were embroiled in a war over Kashmir, the consequences of which still affect us today.” as the first statement, ,then which of the following becomes the Last statement of the rearrangement?
a) D
b) A
c) E
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) D

8.Considering statement (C) “Within months, India and Pakistan were embroiled in a war over Kashmir, the consequences of which still affect us today.” as the first statement, ,then which of the following becomes the Second statement of the rearrangement?
a) A
b) E
c) B
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) E

9.Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
a) AD
b) BD
c) AE
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) AD

10.Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
a) BA
b) AB
c) EA
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) BA
Correct sequence is CEBAD

Leave a Comment