Current Affairs Quiz – September 29 & 30 2020

Current Affairs Quiz – September 29 & 30 2020

1.Who has been appointed as the new Chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
a) Rajesh Khullar
b) Sameer Khare
c) PD Vaghela
d) Partha Sarthi Sensharma

Click here to View Answer
Answer c) PD Vaghela.

2. PM Modi inaugurated 6 mega projects under Namami Gange Programme in which state on September 29?
a) Himachal Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Chattisgarh
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer b)Uttar Pradesh.

3. When is the World Heart Day observed?
a) 13 September
b) 16 September
c) 21 September
d) 29 September

Click here to View Answer
Answer d) 29 september.

4. International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction is observed on____________.
a) September 29
b) June 12
b) September 18
d) September 08

Click here to View Answer
Answer a) September 29. The theme for International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction 2020 is “Stop food loss and waste. For the people. For the planet.”

5. ____________ government has announced the Gan Samragni Lata Mangeshkar award for the year 2020-21 to veteran female playback singer Usha Mangeshkar.
a) Bihar
b) Haryana
c) Punjab
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d) Maharashtra. The award is given by the cultural department of the state government. The award includes a cash prize of five lakh rupees, a certificate and a memento.

6. RBI ropes in _____________for customer awareness campaign.
a) Suresh Raina
b) Amitabh Bachchan
c) Amir Khan
d) Suraj Khan

Click here to View Answer
Answer b) Amitabh Bachchan .

7. When was the World Heart Federation (WHF) established?
a) 1972
b) 1980
c) 1995
d) 2000

Click here to View Answer
Answer a) 1972.

8. Brahmos Missile- a joint venture of India and___________.
a) Russia
b) Japan
c) China
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) Russia. The surface-to-surface supersonic cruise missile BrahMos with an indigenous booster and airframe section was successfully flight tested at Balasore, Odisha.

9. International Translation Day is observed on______________.
a) September 03
b) September 15
c) September 26
d) September 30

Click here to View Answer
Answer d) September 30. The day is celebrated to pay tribute to the works of language professionals who have played an important role in bringing nations together, understand and cooperate, contribute to the development and strengthening of world peace and security.

10. ASTROSAT – first multi-wavelength satellite belongs to____________.
a) Russia
b) USA
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) India. The ASTROSAT was the first multi-wavelength satellite launched by Indian Space Research Organization (ISRO). It was launched on September 28, 2015. It has now completed five years of successful imaging of celestial objects.

11. A bouquet of flowers’ book has launched by____________.
a) Ram Nath Govind
b) Narendra Modi
c) Rajnath Singh
d) Smriti Irani

Click here to View Answer
Answer c) Rajnath singh. The book has been designed to allow the readers to travel their own journey and arrive at their own very personal realization and be inspired by it.

12. Which bank has become 1st bank to enable document embedding feature on SFMS?
a) HDFC
b) IDBI
c) Axis
d) SBI

Click here to View Answer
Answer b) IDBI. Industrial Development Bank of India (IDBI) become the first to implement the new feature of document embedding facility with Letter of Credit (LC) / Bank Guarantee (BG) messages over SFMS (Structured Financial Messaging System) platform of Indian Financial Technology and Allied Services (IFTAS).

13. Who has been appointed as the new President of Film and Television Institute of India (FTII)?
a) Samjath Rajan
b) Shekhar Kapur
c) Yasodh Dwarakand
d) Bipin Rawad

Click here to View Answer
Answer b) Shekhar Kapur. Ministry of Information and Broadcasting has announced Shekhar Kapur as the new President of Film and Television Institute of India (FTII) Society and Chairman of FTII Governing Council. His tenure will be till March 3, 2023.

14. Who has honoured with Special Humanitarian Action Award by UNDP 2020?
a) RJ balaji
b) Akshay Kumar
c) Kamal Hasan
d) Sonu Sood

Click here to View Answer
Answer d) Sonu Sood. He has received the award for selflessly extending a helping hand and sending lakhs of migrants, stranded students across geographies abroad, back to their homes.

 

1 Comment

Leave a Comment