Current Affairs Quiz – September 26 2019

Current Affairs Quiz – September 26 2019

1. Who has been appointed as the chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC)?
a) Mathew John
b) Bipin Rawat
c) Vinoth Martin
d) Vijay Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Bipin Rawat. Army chief General Bipin Rawat will take over as the chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC).

2. Who has become the first Arab astronaut to reach the International Space Station (ISS)?
a) Sadham Hussain
b) Ashik AlAbbas
c) Hazzaa AlMansoori
d) Siddique Das

Click here to View Answer
Answer c) Hazzaa AlMansoori. The UAE’s Hazzaa AlMansoori has become the first Arab astronaut to reach the International Space Station (ISS).

3. Who has topped the 2019 IIFL Wealth Hurun India Rich List?
a) Latha Rao
b) Indra Nooyi
c) Anand Ambani
d) Mukesh Ambani

Click here to View Answer
Answer d) Mukesh Ambani. The eighth IIFL Wealth Hurun India Rich List 2019 was released on 25 September 2019. Reliance Industries’ Chairman Mukesh Ambani has topped the IIFL Wealth Hurun India Rich List.

4. Who has been Appointed as New Chief Secretary of West Bengal?
a) Gajendran M
b) Rajiva Sinha
c) Ajay Kumar
d) Vishnu Manikandan

Click here to View Answer
Answer b) Rajiva Sinha. Rajiva Sinha will be the new chief secretary of West Bengal, Chief Minister Mamata Banerjee. Sinha is currently the additional chief secretary to the health and family welfare department.

5. World Maritime Day (WMD) is celebrated in_____________.
a) Last Thursday of September
b) Last Thursday of August
c) September 29
d) July 19

Click here to View Answer
Answer a) Last Thursday of September. Every Year, World Maritime Day (WMD) is observed on the last Thursday of September. This year, it is being observed on September 26, 2019.

6. Who has been appointed as new IMF chief?
a) Christina Georgieva
b) Raksha Holla
c) Meera Nanthan
d) Steffila James

Click here to View Answer
Answer a) Christina Georgieva . The Bulgarian Economist Christina Georgieva was appointed as the new head of the International Monetary Fund.

7. Pankaj Advani-Aditya Mehta pair won gold in tournament, is associated with_____________.
a) Snooker
b) Boxing
c) Swimming
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer a) Snooker. The Indian duo of Pankaj Advani and Aditya Mehta overcame a tough Thai team to emerge world champions in the IBSF World Snooker Team event.

8. Which brand has emerged as India’s most valuable brand?
a) SBI
b) LG
c) HDFC
d) Sony

Click here to View Answer
Answer c) HDFC. Largest private sector lender HDFC Bank has emerged as the most valued Indian brand at USD 22.70 billion.

9. 9th India-China Financial Dialogue held to strengthen cooperation is held at_____________.
a) Mumbai
b) Shanghai
c) Beijing
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. 9th India-China Financial Dialogue was held in New Delhi.

10. International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons is observed on _______________.
a) June 19
b) July 25
c) August 06
d) 26 September

Click here to View Answer
Answer d) 26 September . The International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons has been observed annually since 2014.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment