Current Affairs Quiz – September 25 2019

Current Affairs Quiz – September 25 2019

1. Greta Thunberg was named as one of four winners of the 2019 Right Livelihood Award, who is associated with____________.
a) Social Activitist
b) Pop Singer
c) Scientist
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Social Activitist. The award is also known as Sweden’s alternative Nobel Prize. She was awarded for inspiring and amplifying political demands for urgent climate action reflecting scientific facts.

2. Binny Bansal gets IIT Delhi distinguished alumni award, who is a co-founder of___________.
a) Ajio
b) Flipkart
c) Infosys
d) Accenture

Click here to View Answer
Answer b) Flipkart. Flipkart Co-founder Binny Bansal has become the youngest alumnus this year to be recognized as a distinguished alumnus by IIT Delhi. He was recognized for the outstanding contribution made in entrepreneurship.

3. NASA to pay USD 4.6 bn to buy _________spacecraft for Artemis moon missions.
a) 2
b) 3
c) 5
d) 6

Click here to View Answer
Answer d) 6. NASA has partnered and contracted American global aerospace company Lockheed Martin to develop minimum six and as many as 12 spacecraft for its Artemis lunar exploration programme.

4. Who is the current Prime Minister of Bangladesh?
a) Shaheen Hussain
b) Abdul Hasik
c) Sheikh Hasina
d) Linda Mayuri

Click here to View Answer
Answer c) Sheikh Hasina. Prime Minister of Bangladesh Sheikh Hasina has been conferred with prestigious ‘Vaccine Hero’ award of Global Alliance for Vaccination and Immunisations (GAVI) in recognition of Bangladesh’s outstanding success in vaccination to immunise children.

5. From India, Who has recieved Global Goalkeepers Award ?
a) P Jaishankar
b) Ran Nath Kovind
c) Narendra Modi
d) Rajiv Gandhi

Click here to View Answer
Answer c) Narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi received the 2019 ‘Global Goalkeeper Award’ by the Bill and Melinda Gates Foundation at a ceremony held on the sidelines of United Nation General Assembly (UNGA) meeting in New York City, US.

6. Who will be honoured with India’s highest award in cinema, the Dadasaheb Phalke Award for the year 2018?
a) Rajini Kant
b) Kamal Hasan
c) Amitabh Bachchan
d) Chiranjeevi

Click here to View Answer
Answer c) Amitabh Bachchan. He will be conferred the prestigious film honour for his ‘outstanding contribution for the growth and development of Indian cinema’.

7. Canberra city is situated at ___________.
a) Australia
b) India
c) USA
d) China

Click here to View Answer
Answer a) Australia. The Australian capital of Canberra has become the first city in the country to legalise, possessing and growing marijuana for personal use.

8. Venu Madhav is passed away at 39 , is associated with_____________.
a) Singer
b) Actor
c) Journalist
d) Politician

Click here to View Answer
Answer b) Actor. The actor is known for his role in telugu films like, ‘Sampradayam’, ‘Master’, ‘Tholi Prema’, ‘Yuvaraju’, ‘Simhadri’, among others.

9. Who will be honoured with Cecil B DeMille Award at the Golden Globe Awards on January 5, 2020?
a) Rita Wilson
b) Tom Hanks
c) Tim Allen
d) Leonardo DiCaprio

Click here to View Answer
Answer b) Tom Hanks. Hollywood actor Tom Hanks will be honoured with Cecil B DeMille Award at the Golden Globe Awards on January 5, 2020, the Hollywood Foreign Press Association announced.

10. Which team won 25th Senior Women’s National Football Championship?
a) Tamilnadu
b) Kerala Blasters
c) Rhino Banglore
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer d) Manipur. The Manipur women football team brought laurels to their state and the Northeast by winning the 25th Senior Women’s National Football Championship 2019 at Pasighat.

11. Which state has launched Aponar Apon Ghar, Abhinandan scheme?
a) Chandigarh
b) Punjab
c) Odisha
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. The Assam Government launched twin schemes — the Aponar Apon Ghar Scheme, a home loan subsidy scheme, and the Abhinandan – Education Loan Subsidy scheme.

12. India Tourism Mart exhibition inaugurated at______________.
a) Chennai
b) Meghalaya
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Culture and Tourism Minister Prahlad Singh Patel inaugurated the exhibition of India Tourism Mart (ITM), 2019 in New Delhi.

13. Which company has been named 1st in the list of World’s Best Regarded Companies compiled by Forbes?
a) Visa
b) Ferrari
c) Infosys
c) TCS

Click here to View Answer
Answer a) Visa. IT major Infosys has been ranked third in the list of World’s Best Regarded Companies, along with global payments technology company Visa and Italian car-maker Ferrari on the first and second position, respectively. Infosys jumped to the third spot from 31st position in 2018.

Leave a Comment