Current Affairs Quiz – September 18 2019

Current Affairs Quiz – September 18 2019

1. World Patient Safety Day is observed on _______________.
a) April 29
b) June 14
c) July 01
d) September 17

Click here to View Answer
Answer d) September 17. World Health Organization (WHO) declared September 17, 2019 as the first World Patient Safety Day. Globally, 134 million adverse events contribute to 2.6 million deaths each year due to unsafe care.

2. Who is the Prime Minister of Bangladesh?
a) Faloona Hansi
b) Sheikh Hasina
c) Abubakar Noorth
d) Shabith Aslam

Click here to View Answer
Answer b) Sheikh Hasina. Prime Minister of Bangladesh is Sheikh Hasina.

3. Who has recieved Dr Kalam Smriti International Excellence Award 2019?
a) Sheikh Hasina
b) Narendra Modi
c) Viladmir Putin
d) Naresh Iyer

Click here to View Answer
Answer a) Sheikh Hasina. Prime Minister of Bangladesh Sheikh Hasina was conferred Dr Kalam Smriti International Excellence Award 2019 in Dhaka (Bangladesh Capital).

4. Astra is associated with__________.
a) Missile
b) Software
c) Virus
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Missile. Indian Air Force (IAF) and Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully flight tested indigenous air-to-air missile, ‘ASTRA’, off the coast of Odisha.

5. South Asia’s tallest tower is situated at______________.
a) India
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka.Sri Lanka unveiled a 350-metre-tall Lotus Tower which is now being dubbed as South Asia’s tallest tower in Colombo city.

6. 5th International Ramayan Festival organized in ____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Mysore
d) Chithoor

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The 5th International Ramayan Festival organized by Indian Council for Cultural Relations (ICCR) is being held from 17-19 September 2019 in New Delhi.

7. Hyderabad-Karnataka region Renamed as ____________.
a) Besandavam Karnam
b) Chithramanchal
c) Athithoor
d) Kalyana Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Kalyana Karnataka. After completing the official procedure for renaming Hyderabad Karnataka region Chief Minister of Karnataka B.S. Yediyurappa made the official proclamation to rename the region as Kalyana Karnataka.

8. Which country is hold Center-2019 International Command Exercise?
a) Japan
b) India
c) Russia
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Russia. Russia is holding its annual Center-2019 International Command Exercise involving six other nations from 16 to 21 September 2019.

9. World Water Monitoring Day observed on ___________.
a) May 15
b) June 02
c) July 19
d) September 18

Click here to View Answer
Answer d) September 18 . World Water Monitoring Day was originally celebrated annually on September 18.

10. Who won Amnesty International award?
a) John Peter
b) Greta Thunberg
c) Sylvia Steven
d) Abraham Johnny

Click here to View Answer
Answer b) Greta Thunberg. Climate change activist Greta Thunberg has won Amnesty International’s Ambassador of Conscience Award.

11. Bharosa savings account scheme is associated with___________.
a) Airtel
b) BSNL
c) Reliance
d) Vodafone

Click here to View Answer
Answer a) Airtel. Airtel Payments Bank has launched ‘Bharosa savings account’ which enables customers to withdraw cash, check their balance or access a mini statement of their account at over 6,50,000 Aadhaar-enabled payment system (AePS).

12. Maiden India, Singapore, Thailand Naval Exercise is named as_____________.
a) SITMEX-19
b) SITNAV-19
c) ISTNAV-19
d) TISMEX-19

Click here to View Answer
Answer a) SITMEX-19. The Navies of Singapore, India and Thailand began their first joint maritime exercise ‘SITMEX-2019’ in Port Blair, Andaman and Nicobar Islands on September 16, 2019.

13. IIT ___________ researchers generate electricity with clothes.
a) Kharagpur
b) Madras
c) Bombay
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer a) Kharagpur. Researchers from IIT Kharagpur have developed a unique approach of generating electricity from drying clothes in natural ambiance, which is otherwise a part and parcel of our daily livelihood.

14. Cokie Roberts is passed away at 75, is associated with___________.
a) Actor
b) Athelete
c) Journalist
d) Guitarist

Click here to View Answer
Answer c) Journalist. Cokie Roberts, the daughter of politicians who grew up to cover the family business in Washington, DC, for ABC News and NPR over several decades, died of complications from breast cancer. She was 75.

15. By which year, India will achieve 26 Billion dollars in defence industry?
a) 2022
b) 2025
c) 2030
d) 2035

Click here to View Answer
Answer b) 2025. Defence minister Rajnath Singh has said, India will achieve 26 Billion dollars Defence Industry by 2025. Speaking at the annual function of Society of Indian Defence Manufactures in New Delhi, Mr Singh said.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment