Current Affairs Quiz – September 17 2019

Current Affairs Quiz – September 17 2019

1. Asian Development Bank headquarter is situated in___________.
a) Indonesia
b) Mumbai
c) Shanghai
d) Philipines

Click here to View Answer
Answer d) Philipines. Asian Development Bank President Takehiko Nakao announced his resignation which will be effective from January 16. He became the President of ADB on April 28, 2013.

2. Who is the Chief Minister of Himachal Pradesh?
a) Sree Ram
b) Jai Ram Thakur
c) Poshik Khan
d) Rathan Dev

Click here to View Answer
Answer b) Jai Ram Thakur. Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur has launched Mukhya Mantri Seva Sankalp Helpline ‘1100’ (Chief Minister’s Service Resolution Helpline) for speedy and time-bound redressal of public grievances using modern technology.

3. 1st India, Singapore, Thailand Trilateral Naval Exercise begins at___________.
a) Daman
b) Neill Island
c) Port Blair
d) Silvassa

Click here to View Answer
Answer c) Port Blair. The maiden Trilateral Naval exercise involving Indian Navy (IN), Republic of Singapore Navy (RSN) and Royal Thailand Navy (RTN) commenced at Port Blair, Andaman and Nicobar Islands.

4. DRDO hands over New-Generation Wargaming Software to _____________.
a) Army
b) Air Force
c) Navy
d) Railway

Click here to View Answer
Answer c) Navy. The Defence Research Development Organisation (DRDO) handed over a New-Generation Wargaming Software developed by New Delhi-based Institute for System Studies and Analysis (ISSA) to the Indian Navy.

5. Who has become India’s first female military diplomat?
a) Anjali Singh
b) Buavana Maran
c) Divya Naidu
d) Preethi Reddy

Click here to View Answer
Answer a) Anjali Singh. Anjali Singh became India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad. Singh joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache.

6. Who has been appointed as CMD of India opertion of Cognizant?
a) Ramkumar Ramamoorthy
b) Ajay Singh
c) Arvind Yash Tomar
d) Sandeep Kishan

Click here to View Answer
Answer a) Ramkumar Ramamoorthy. IT major Cognizant has appointed Ramkumar Ramamoorthy, currently the executive director, as chairman and managing director of Cognizant India.

7. Who has been appointed as Chairman & MD of Kamarajar Port?
a) Chithara Mohan
b) Dinesh Vasudeva Reddy
c) Yashmi Gautam
d) Sunil Paliwal

Click here to View Answer
Answer d) Sunil Paliwal. Sunil Paliwal, a 1993 batch Tamil Nadu Cadre IAS Officer, took charge as Chairman-cum-Managing Director of Kamarajar Port Ltd.

8. Tata Power Renewable commissions 150 MW solar capacity in ____________.
a) Maharastra
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer d) Rajasthan. Tata Power Renewable Energy Ltd (TPREL) has commissioned a 150 MW solar capacity in Pokharan, Rajasthan.

9. WPI inflation dips to ________ in August.
a) 1.08%
b) 3.16%
c) 4.59%
d)) 6.92%

Click here to View Answer
Answer a) 1.08%. Wholesale price index (WPI)-based inflation for August came in at 1.08 per cent, much lower than 4.62 per cent recorded in the same month last year. On a sequential basis, WPI remained at the same level recorded in July.

10. Which company has achieved 100% renewable electricity use target across five continents?
a) Johnson & Johnson
b) Nestle
c) Unilever
d) Danone

Click here to View Answer
Answer c) Unilever. Global consumer goods firm Unilever said it has achieved 100% renewable electricity usage at its offices, factories and other facilities.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment