Current Affairs Quiz – September 04 2020

Current Affairs Quiz – September 04 2020

1. Which nation will be hosting Quad meet?
a)US
b)India
c)Australia
d)Japan

Click here to View Answer
Answer b) India. India will soon be hosting the Quad meet involving Australia, Japan and the United States and the 2+2 dialogue with the United States. The details are being worked out for the same.

2. Which nation has signed a deal with India to set up an AK203 assault rifles factory at Amethi?
a)Japan
b)US
c)Russia
d)France

Click here to View Answer
Answer c) Russia. India and Russia on September 3, 2020 agreed to increase the engagement of their defence industries and finalised a major deal, under which an AK203 assault rifles factory will be established at Amethi.

3. Which state has passed a bill to protect its heritage sites?
a)Jharkhand
b)Assam
c)Gujarat
d)Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) Assam. The Assam Assembly has passed a bill to protect various heritage sites of the state. The Assam Heritage (Tangible) Protection, Preservation, Conservation and Maintenance Bill, 2020.

4. Which Institute topped the Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021?
a) Stanford University
b) University of Oxford
c) University of Cambridge
d) Harvard University

Click here to View Answer
Answer b) University of Oxford. Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 has been released and under the overall category, the University of Oxford, United Kingdom, has topped the list.

5. From India, _________ has been placed in the 301-350 category in overall global rankings of Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021.
a) IIT-Madras
b) IISc, Bengaluru
c) IIM-Ahmedabad
d) IIT-Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) IISc, Bengaluru. Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 has been released and under the overall category, the University of Oxford, United Kingdom, has topped the list. From India, the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru, has been placed in the 301-350 category in overall global rankings.

6. Exercise INDRA NAVY between India and _______________.
a) Nepal
b) Russia
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. The biennial bilateral maritime exercise will be conducted in the Bay of Bengal from 04 to 05 September 2020. The maritime exercise “INDRA NAVY” embodies the long-term strategic relationship between the two Navies.

7. Who has been appointed as India’s Ambassador to Republic of Croatia?
a) Raj Srivastava
b) Ram Bheeswar
c) Sai Mukund
d) Srinivasan M

Click here to View Answer
Answer a) Raj Srivastava. He is an IFS officer of 1997 batch and is presently serving as the Deputy Chief of Mission in the Embassy of India, Tokyo.

8. Who won AIMA Chanakya National Management Games 2020?
a) NLC
b) DRDO
c) ICMR
d) NTPC

Click here to View Answer
Answer d) NTPC. The team from NTPC Vallur, Tamil Nadu won the championship which featured the participation of teams from 112 organisations from different parts of the country.

9. ‘Home Utsav’, a virtual property exhibition launched by_____________.
a) Axis bank
b) HDFC
c) IOB
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer d) ICICI. ICICI Bank has launched a virtual property exhibition under the name ‘Home Utsav’. The exhibition will digitally showcase real estate projects by renowned developers, across India.

10. Which Indian airport won CII-GBC ‘National Energy Leader’ award?
a) Hyderabad
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Hyderabad. The Hyderabad International Airport or GMR led Rajiv Gandhi International Airport won the ‘National Energy Leader’ and ‘Excellent Energy Efficient Unit’ awards at the 21st National Awards for ‘Excellence in Energy Management’.

11. Who has been appointed as MD & CEO of Punjab & Sind Bank?
a) Hari Kumar
b) Praveen jadhav
c) S Krishnan
d) Jeevan Josh

Click here to View Answer
Answer c) S Krishnan. Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of S Krishnan as the Managing Director and Chief Executive Officer of Punjab & Sind Bank. He will replace S Harishankar.

12. Who won World Open Online Chess Tournament?
a) Nyzhyk Illia
b) Baadur Jobava
c) P Iniyan
d) Sam Sevian

Click here to View Answer
Answer c) P Iniyan. Indian Grandmaster P Iniyan has won the prestigious 48th Annual World Open online chess tournament. He scored 7.5 points out of a possible 9 with six victories and three draws to finish on top.

Leave a Comment