Current Affairs Quiz – September 03 2020

Current Affairs Quiz – September 03 2020

Current Affairs Quiz – september 03 2020. Read and Download Current Affairs Quiz for all competitive exams like UPSC, IBPS, SBI – PO, TNPSC and all government exams

1. Which nation currently has the world’s largest navy?
a)China
b)US
c)UK
d)Russia

Click here to View Answer
Answer a) China. China, home to the world’s largest navy, is looking to set up new PLA bases in the Indo-Pacific region. This was revealed by the Pentagon in a detailed report to the US Congress on September 1, 2020.

2. Which state has appointed India’s first-ever woman ambulance driver?
a) Telangana
b) Tamil Nadu
c) Andra Pradesh
d) KArnataka

Click here to View Answer
Answer b) tamil Nadu. Tamil Nadu has appointed India’s first-ever woman ambulance driver, M Veeralakshmi under a new initiative by CM Palaniswami.

3. Who has been appointed CEO of Railway Board?
a) Payal chand
b) Sasi Kant
c) VK Yadav
d) Abi Mishra M

Click here to View Answer
Answer c) VK Yadav. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of the current chairman of the Railway Board VK Yadav as the Chief Executive Officer (CEO). The chairman and CEO will be the cadre controlling officer responsible for human resources (HR) with assistance from a DG (HR).

4. National Nutrition Week is observed on______________.
a) 24 August – 31 August
b) 16 August – 23 August
c) 07 September – 14 September
d) 01 September – 07 September

Click here to View Answer
Answer d) 01 September – 07 September. National Nutrition Week is observed every year from 1st September to 7th September since 1982 and can be considered a significant period to raise awareness on the therapeutic effects of foods.

5. Who has become 1st woman DG of Bureau of Civil Aviation Security?
a) Sakunthala Devi
b) Jeya Gupta
c) Sri Nair
d) Usha Padhee

Click here to View Answer
Answer d) Usha Padhee.She is the first woman and third IAS officer to have been appointed to the post. The central deputation tenure of Usha is scheduled to end on 16th July 2022.

6. Which govt has launched ‘Gandagi Bharat Chhodo’ campaign?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Haryana
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. . Under the campaign awareness programmes were organized in seven thousand 178 settlements. About 35 lakh people from 378 urban bodies in Madhya Pradesh took part in the campaign.

7. India secured ________ rank in Global Innovation Index 2020.
a) 32nd
b) 48th
c) 59th
d) 63rd

Click here to View Answer
Answer b) 48th. The Global Innovation Index 2020 released on September 2, 2020, has shown India jumped four places to rank at the 48th position.

8. Cabinet approved MoU between India and ________ for cooperation in the field of Geology and Mineral Resources.
a) Sweden
b) France
c) Finland
d) Germany

Click here to View Answer
Answer b) Finland. The agreement was signed between Geological Survey of India, Ministry of Mines and Geological Survey of Finland and Ministry of Employment and Economy, Finland.

Leave a Comment