Current Affairs Quiz – September 02 & 03 & 04 2021

Current Affairs Quiz – September 02 & 03 & 04 2021

Current Affairs Quiz – September 02 & 03 & 04 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. When is World Coconut Day commemorated?
a) August 31st
b) September 1st
c) September 2nd
d) September 3rd

Click here to View Answer
Answer c) september 2nd.

2. Which cabinet has decided to removed Rajiv Gandhi’s name from Orang national Park?
a) Odisha
b) Assam
c) Punjab
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Assam.

3. Which nation has declared food emergency as forex crisis?
a) India
b) Bangladesh
c) Afghanistan
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka.

4. Which nation has signed a Project Agreement with India for Air-Launched Unmanned Aerial Vehicle?
a) Germany
b) US
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) USA.

5. Who has become the first Indian woman to win two medals at the Paralympics?
a) Avani Lekharan
b) Bhavina Patel
c) Ekta Bhyan
d) Bhagyashri Jadhav

Click here to View Answer
Answer a) Avani Lekharan.

6. Which nation has become the first Asian Country to launch a Plastics pact?
a) India
b) USA
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) India.

7. Kisan Store has launched by____________.
a) SnapDeal
b) Flipkart
c) Amazon
d) Myntra

Click here to View Answer
Answer c) Amazon. Amazon India announced the launch of Kisan Store. The store was launched by Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Narendra Singh Tomar on September 2, 2021.

8. Which organization has acquired Exide Life Insurance for ₹6,687 crore?
a) SBI Life Insurance
b) ICICI Insurance
c) HDFC Life
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) HDFC Life. HDFC Life has announced to acquire a 100 per cent stake in Exide Life Insurance Company in a stock and cash deal, for Rs 6,887 crore. Subsequently, Exide Life will be merged with HDFC Life, subject to regulatory approvals.

9. Who won Prestigious global ATD Best Award?
a) NLC
b) Adani Green
c) Reliance Power
d) POWERGRID

Click here to View Answer
Answer d) POWERGRID. POWERGRID securing 8th rank among the 71 organizations from around the globe, thus becoming the only PSU to win this award and one of the only two companies of India in the Top 20.

10. Praveen Kumar won silver in _____________ at paralympics.
a) Long Jump
b) Swimming
c) Shooting
d) High jump

Click here to View Answer
Answer d) High Jump. Praveen cleared the Asian record with a 2.07m jump, finishing behind Great Britain’s Jonathan Broom-Edwards, who managed the best jump of 2.10m on a rain-soaked track at the Olympic Stadium.

11. Which university has topped in Times World University Rankings 2022?
a) California Institute of Technology
b) Oxford University
c) Harvard University
d) MIT

Click here to View Answer
Answer b) Oxford University. The Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru, is placed between the 301-350 position. Incidentally, it is also the only university in the top 350 rankings.

Leave a Comment