Current Affairs Quiz – October 19 2019

Current Affairs Quiz – October 19 2019

1. 7th Military World Games being held in ____________.
a) Russia
b) Australia
c) Canada
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. The 2019 Military World Games (also known as Olympic Games for military) is being held from 18–27 October 2019 in the capital of Hubei Province, Wuhan, China.

2. A team of researchers from India and United Kingdom collaborated to create a new robot named ___________which encourages children to wash their hands.
a) Handy
b) Pepe
c) Chilli
d) Meme

Click here to View Answer
Answer b) Pepe. A team of researchers from India and United Kingdom collaborated to create a new robot named Pepe which encourages children to wash their hands.

3. Which company has become the first Indian company to hit Rs. 9 lakh crore m-cap?
a) Accenture
b) Wipro
c) Reliance Industries
d) Tata Industries

Click here to View Answer
Answer c) Reliance Industries Mukesh Ambani-led Oil-to-telecom major Reliance Industries (RIL) has become the first company in India to hit the market capitalisation (m-cap) of Rs.9 lakh crore.

4. Who has become India’s 65th Grand Master?
a) Raunak Sadhwani
b) Adhvik Yash
c) Vishal Menon
d) Anandh Gosh

Click here to View Answer
Answer a) Raunak Sadhwani. Raunak Sadhwani will be the 65th Indian Grand Master (Chess) at the age of 13 years! On October 18, 2019, Sadhwani with a rating of 2479 has already gained 23 points to cross the stipulated mark of 2500 in live ratings.

5. Who has been elected as the chairman of the banking industry lobby Indian Banks Association for fiscal 2019-20?
a) Rajnish Kumar
b) Chaitanya Dev
c) Vishnu Raj P
d) Hari Babu Krishna

Click here to View Answer
Answer a) Rajnish Kumar.SBI’s head Rajnish Kumar has been elected as the chairman of the banking industry lobby Indian Banks Association for fiscal 2019-20.

6. Who has been appointed as Director (Finance) at NTPC?
a) Karthik Kumar
b) Anil Kumar Gautam
c) Naveen P
d) Dwarakesh Kanth

Click here to View Answer
Answer b) Anil Kumar Gautam. Anil Kumar Gautam has taken over as Director (Finance) at NTPC Limited. A company statement said that Gautam (aged 57 years) is a Certified Management Accountant & LLB with over 34 years of experience in the power sector.

7. DANX-19, a large scale joint services exercise, is associated with_______________.
a) Pondicherry
b) Diu and Daman
c) Delhi
d) Andaman and Nicobar

Click here to View Answer
Answer d) Andaman and Nicobar. Andaman and Nicobar Command (ANC) has conducted the second edition of Defence of Andaman & Nicobar Islands 2019 (DANX-19), a large scale joint services exercise from 14 Oct to 18 Oct 19.

8. According to study, which state has topped in capex on irrigation during 2015-19?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana. Telangana stands seventh among the top 10 States in terms of expenditure incurred on capital outlay/asset creation (capex) by State governments during 2015-2019.

9. According to Graded Response Action Plan (GRAP), Which town has emerged as the most polluted in the country?
a) Loni
b) Jawli
c) Chirori
d) Bhanthla

Click here to View Answer
Answer a) Loni . Ghaziabad’s Loni (rural) emerged as the most polluted in the country, a day after stringent measures under the Graded Response Action Plan (GRAP) was implemented in the city to tackle air pollution.

10. Kalidas Karmakar is passed away at 73, is associated with_______________.
a) Freedom Fighter
b) Guitarist
c) Painter
d) Pianoist

Click here to View Answer
Answer c) Painter. Internationally acclaimed painter of Bangladesh Kalidas Karmakar passed away in Dhaka. He was 73. Karmakar had suffered a cardiac arrest in the afternoon at his residence.

11. India Clinched_______medals in Asian Junior C’ships.
a) 18
b) 21
c) 28
d) 39

Click here to View Answer
Answer b) 21. Indian boxers packed quite a heavy punch at the Asian Junior Championships, clinching 21 medals — including six gold and nine silver — to end with the best medal haul among 26 competing countries in Fujairah, UAE.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment