Current Affairs Quiz – October 18 2019

Current Affairs Quiz – October 18 2019

1. Who has been appointed as Special Observer for the ensuing Bye Elections to the State Legislative Assemblies of Sikkim 2019?
a) Chakravarthy Dev
b) Shri Vivek Dube
c) Vajrang Bhupia
d) Bhadran Chand

Click here to View Answer
Answer b) Shri Vivek Dube . Election Commission of India appointed Shri Vivek Dube (IPS AP 1981 Retd) as Special Observer for the ensuing Bye Elections to the State Legislative Assemblies of Sikkim 2019 in general and specifically for 10 Poklok -Kamrang Assembly Constituency in Sikkim.

2. Who is the current Chief Minister of West Bengal?
a) Bharath Rajan
b) Mamata Banerjee
c) Arjun Munda
d) Ajay Singh

Click here to View Answer
Answer b) Mamata Banerjee. On the occasion of Durga Puja, West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee presented Biswa Bangla Sharad Samman 2019 to 79 community Durga Pujas that received awards in different categories.

3. Which state National Highway has named it as ‘Shri Guru Nanak Dev Ji Marg’, after the first Sikh guru?
a) ODisha
b) Jharkhand
c) Assam
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer d) Punjab. Union Minister for Road Transport and Highways Nitin Gadkari has announced the road starting from Kapurthala, connecting Gobindwal Sahib and terminating near Taran Tarana in the State of Punjab as new National Highway, NH- 703AA and named it as ‘Shri Guru Nanak Dev Ji Marg’, after the first Sikh guru.

4. Which state has topped in NITI Aayog’s India Innovation Index?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. As per the India Innovation Index (III) 2019 released by NITI Aayog, Karnataka emerged as the Most Innovative State among Major States. The index was released by NITI Aayog’s vice chairman Rajiv Kumar and CEO Amitabh Kant.

5. “OASIS”-Officers Automated Structures Information System was launched by_____________.
a) Navy
b) Air Force
c) Army
d) Railways

Click here to View Answer
Answer c) Army. The Indian Army has begun to digitize its official records under its new programme called “OASIS”-Officers Automated Structures Information System. Under the programme, the records of the army officers are to be digitized. The software is to be hosted in the Army’s intranet.

6. According to Hurun Global Unicorn List 2019, India has emerged as ___________ largest ecosystems for more successful start ups.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. With 21 unicorns, India has emerged as third largest ecosystems for more successful start ups right behind China and US but ahead of Britain and Israel, according to Hurun Global Unicorn List 2019.

7. Who is the Current President of World Bank?
a) John Fedrick
b) Sibin Therattil
c) David Malpass
d) Francis Joy

Click here to View Answer
Answer c) David Malpass . World Bank President David Malpass said that he would travel to India and Pakistan later this month where he will discuss the challenges in the financial sector.

8. Which country will host 2020 G7 summit?
a) USA
b) Japan
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer a) USA. The G7 Summit in 2020 would be held at President Donald Trump’s golf resort in Florida and would cost half the amount than hosting the event at another place, the White House has claimed, rejecting criticism that he “used” his public office to secure big contract for himself.

9. Who has been appointed as the new Director (Operations) of the Visakhapatnam Steel Plant – Rashtriya Ispat Nigam Ltd?
a) Ajit Kumar Saxena
b) Lal Mittal
c) Mahadev Sankar
d) Krishna Prabhakar M

Click here to View Answer
Answer a) Ajit Kumar Saxena. Ajit Kumar Saxena assumed charge as the new Director (Operations) of the Visakhapatnam Steel Plant – Rashtriya Ispat Nigam Ltd, according to a press release.

10. Nehru Memorial Museum is situated at____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Former culture secretary Raghavendra Singh has been appointed as the director of the Nehru Memorial Museum and Library (NMML) for the next six months, replacing Shakti Sinha whose tenure ended on October 4.

11. Who is the current Chief Minister of Madhya Pradesh?
a) Harsh Vardhan
b) Gopi Chander
c) Ram Gopal Thilak
d) Kamal Nath

Click here to View Answer
Answer d) Kamal Nath . Chief Minister of Madhya Pradesh Kamal Nath formally inaugurated the two-day Magnificent Madhya Pradesh Conference started.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment