Current Affairs Quiz – October 12 2019

Current Affairs Quiz – October 12 2019

1. Who has bagged the number one spot on Forbes list of richest Indians for the year 2019?
a) Mukesh Ambani
b) Anandh Ambani
c) Indra Nooyi
d) Gautam Adani

Click here to View Answer
Answer a) Mukesh Ambani. Reliance Industries Ltd (RIL) Chairman Mukesh Ambani bagged the number one spot with $51.4 billion net worth on Forbes list of richest Indians for the year 2019.

2. India- Bangladesh Navies to participate in maiden bilateral drill at _______________.
a) Kandla
b) Visakhapatnam
c) Ennore
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Visakhapatnam. Navies of India and Bangladesh will participate for the first time in a IN-BN Bilateral Exercise at Visakhapatnam from 12 to 16 October 2019.

3. Who has awarded Indira Gandhi Award for National Integration for the years 2017 and 2018 ?
a) Krishna Kumar
b) Vasudev Das
c) Chandi Prasad Bhatt
d) Murali Bhaskshinathan

Click here to View Answer
Answer c) Chandi Prasad Bhatt. Chandi Prasad Bhatt was awarded Indira Gandhi Award for National Integration for the years 2017 and 2018.

4. Indira Gandhi Award for National Integration awarded to Chandi Prasad Bhatt, is associated with___________.
a) Social Activitist
b) Climate Activitist
c) Freedom Fighter
d) Environmentalist

Click here to View Answer
Answer d) Environmentalist. Environmentalist Chandi Prasad Bhatt was awarded Indira Gandhi Award for National Integration for the years 2017 and 2018 for his services in promoting and preserving national integration in the country.

5. Which state govt has to set up Kanyashree University in Nadia district to empower girls?
a) Odisha
b) Himachal Pradesh
c) Meghalaya
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer d) West Bengal. The state government of West Bengal is setting up Kanyashree University in Nadia district and Kanyashree colleges across the state so as to empower girls.

6. World Migratory Bird Day is observed on____________.
a) August 21
b) November 07
c) December 27
d) October 12

Click here to View Answer
Answer d) October 12. World Migratory Bird Day (WMBD) is an awareness – raising campaign organized by CMS (Convention on the Conservation of Migratory Species of wild animals) and AEWA (Agreement on the Conservation of African – Eurasian Migratory water birds) that highlights.

7. The theme for World Migratory Bird Day 2019 is___________.
a) Protect Birds
b) Support Bird Conservation
c) Provide and Protect Bird Habitat
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Protect Birds. Theme is Protect Birds.

8. Who has been appointed as chief operating officer of Yes Bank?
a) Anita Pai
b) Narkavi Das
c) Jasneet Bachal
d) Nirmal Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Anita pai. Yes Bank Ltd appointed Anita Pai as chief operating officer and Jasneet Bachal as chief marketing officer, the bank said in an exchange filing.

9. Who has been appointed as MD of Titan?
a) Ajay Kumar
b) C K Venkataraman
c) Vishnu Priyan
d) SAthya Moorthy

Click here to View Answer
Answer b) C K Venkataraman. Private sector Titan Company announced that its Managing Director (MD)Bhaskar Bhat has retired after 33 years of service in the company.

10. ADB Grants $37 Million for a 47.5 MW Floating Solar Project in ___________.
a) Buhrain
b) Vietnam
c) Thailand
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer b) Vietnam. The Asian Development Bank (ADB) has signed a $37 million loan agreement that would finance the installation of a 47.5 MW floating solar project in Vietnam.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment