Current Affairs Quiz – October 12 & 13 2020

Current Affairs Quiz – October 12 & 13 2020

Current Affairs Quiz– October 12 & 13 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which country has become the first nation to get Blue Flag certification for 8 beaches in the very first attempt?
a) Malaysia
b) Australia
c) India
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) India. India has become the first nation to be awarded Blue Flag certification for all the 8 recommended beaches in a single attempt. India is also the first nation in the “Asia-Pacific” region that has achieved this feat in just about 2 years.

2. Paul R Milgrom and Robert B Wilson have won the Nobel Prize 2020 in which category?
a) Chemistry
b) Physics
c) Peace
d) Economic Sciences

Click here to View Answer
Answer d) Economic Sciences.Nobel Prize 2020 in Economic Sciences has been awarded to Paul R Milgrom and Robert B Wilson for improvements to auction theory and inventions of new auction formats.

3. When was International Girl Child Day 2020 observed?
a) October 11th
b) October 10th
c) October 9th
d) October 8th

Click here to View Answer
Answer a) October 11. The International Girl Child Day was celebrated on October 11, 2020. The day is observed every year to empower women, especially in areas where they have been neglected.

4. Which among the following Indian beach has not received Blue Flag certification?
a) Puri Beach
b) Kasarkod
c) Shivrajpur
d) Varkala

Click here to View Answer
Answer d)Varkala. Eight Indian beaches have been awarded the prestigious Blue Flag certification. The beaches include Shivrajpur (Gujarat), Ghoghla (Diu), Kasarkod and Padubidri (Karnataka), Kappad (Kerala), Rushikonda (AP), Golden Beach (Odisha) and Radhanagar (Andaman & Nicobar Islands).

5. Who won the men’s singles title in French Open 2020?
a) Rafael Nadal
b) Novak Djokovic
c) Dominic Thiem
d) Roger Federer

Click here to View Answer
Answer a)Rafael Nadal. Rafael Nadal beat Novak Djokovic 6-0, 6-2, 7-5 to win the men’s single title of the 13th French Open. With this victory on October 11, 2020, Nadal is now equal to Roger Federer’s all-time record of winning 20 Grand Slams titles.

6. LTC (banking terms) is expand as______________.
a) leave travel concession
b) low travel concession
c) low transfer concession
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) leave travel concession. Finance Minister Nirmala Sitharaman has announced leave travel concession (LTC) cash voucher scheme and special festival advance scheme for government employees with an aim to increase consumer spending.

7. Who won 2020 Eifel Grand Prix?
a) Mac Verstappen
b) Henry Mark
c) Lewis Hamilton
d) Michael Schumacher

Click here to View Answer
Answer c) Lewis Hamilton. This is Hamilton’s 7th win of the season and 91st career race victory, which was till now achieved only by Michael Schumacher.

8. World Arthritis Day is observed on_______________.
a) 02 October
b) 05 October
c) 11 October
d) 15 October

Click here to View Answer
Answer c) 11 October. The day is celebrated to raise awareness about arthritis, an inflammatory condition which causes pain and stiffness in joints which can worsen with age.

9. ADB approved 300 million US dollar loan for which state water supply?
a) Kerala
b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) Rajastan

Click here to View Answer
Answer d) Rajastan. India and the Asian Development Bank (ADB) has signed a 300 million US dollar loan to finance inclusive and sustainable water supply and sanitation infrastructure and services in 14 secondary towns of the state of Rajasthan.

10. India secured____________ rank in Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index.
a) 110th
b) 129th
c) 38th
d) 72nd

Click here to View Answer
Answer b) 129th. India has been ranked 129 among 158 countries in the 2020 Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index. The third edition of the index focuses on Fighting Inequality in the time of COVID-19.

11. Which state has become 1st state to have completely digital, hi-tech classrooms?
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) kerala. Chief Minister, Pinarayi Vijayan has declared the state public education sector completely digital as Kerala has become the first state in the country to have high-tech classrooms in all its public schools.

12. International Day for Disaster Reduction is observed on_____________.
a) 13 October
b) 16 October
c) 13 September
d) 16 September

Click here to View Answer
Answer a) 13 October. The day is celebrated to promote a global culture of risk-awareness and disaster reduction and also celebrates how people and communities around the world are reducing their exposure to disasters and raising awareness about the importance of reining in the risks that they face.

13. Exercise Suraksha Kavach- Joint Anti Terrorist Exercise By____________.
a) Army and Police
b) CPRF and Police
c) Army and CPRF
d) Police and CRF

Click here to View Answer
Answer a) Army and Police. Agnibaaz Division organized a joint exercise for both Indian Army and Maharashtra Police at Lullanagar Pune recently (09 Oct 2020).

14. A 16-year old Aava Murto has become a Prime Minister of one day for which country?
a) Sweden
b) Norway
c) Finland
d) Mexico

Click here to View Answer
Answer c) Finland. A 16-year old Aava Murto assumed the post of Finland’s Prime Minister for one day on 7th October 2020 to raise awareness about gender equality. It was done as part of the “Girls Takeover” Program. Murto hails from the small village of Vaaksy in Southern Finland.

 

 

Leave a Comment