Current Affairs Quiz – October 11 2019

Current Affairs Quiz – October 11 2019

1. Kadri Gopalnath is passed away at 69, is associated with___________.
a) Singer
b) Pianoist
c) saxophone exponent
d) ALl of these

Click here to View Answer
Answer c) saxophone exponent . Noted saxophone exponent Kadri Gopalnath passed away at a private hospital here, October 11. 2019.

2. Annu Rani won gold at the 59th National Open Athletics Championships in the category of___________.
a) Discuss
b) Javelin
c) Shot Put
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Javelin. Javelin thrower Annu Rani won a gold medal in the women’s javelin throw event at the 59th National Open Athletics Championships on 10 October in Ranchi, Jharkhand. She defeated Sharmila Kumari to win the title.

3. Which state has launched the first Garbage Cafe in India?
a) Odisha
b) Chattisgarh
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Chattisgarh. Chhattisgarh State government has launched India’s first-of-its-kind Garbage Cafe in Ambikapur, North Chhattisgarh.

4. Who won Nobel Peace Prize – 2019?
a) Abhiy Ahmed Ali
b) Qari Muhammed
c) AbiUla Hassan
d) Steffi Harami

Click here to View Answer
Answer a) Abhiy Ahmed Ali . The 100th Nobel Prize for peace has been awarded to the Ethiopian Prime Minister Abhiy Ahmed Ali for his efforts towards peace and international cooperation. The prize was awarded in particular to honor his initiatives to resolve border conflict with Eritrea.

5. SARAS Aajeevika Mela is associated with___________.
a) Child
b) Adults
c) Students
d) Women

Click here to View Answer
Answer d) Women. SARAS Aajeevika Mela is an initiative under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY – NRLM). The objective of the initiative is to bring the rural women SHGs – Self Help Groups under one platform.

6. National Postal Week 2019 is observed on______________.
a) April 1-7
b) May 21-27
c) December 14-21
d) October 9-15

Click here to View Answer
Answer d) October 9-15. National Postal Week is being celebrated in the country from 9 October to 15 October 2019 to create awareness about the role and contributions of postal sector in social and economic development as well as in lives of people and business.

7. International Day of the Girl Child is observed on___________.
a) March 19
b) July 24
c) October 11
d) November 02

Click here to View Answer
Answer c) October 11. Since 2012, 11 October has been marked as the International Day of the Girl. The day aims to highlight and address the needs and challenges girls face, while promoting girls’ empowerment and the fulfillment of their human rights.

8. The theme for International Day of the Girl Child 2019 is ______________.
a) GirlPower: Unscripted and Unstoppable
b) GirlForce: Unsimaginable and Unstoppable
c) GirlForce: Unscripted and Unstoppable
d) Girlpower: Undoubted and Unstoppable

Click here to View Answer
Answer c) GirlForce: Unscripted and Unstoppable. 2019 Theme — GirlForce: Unscripted and Unstoppable

9. First National Hindi Science writers conference starts in ___________.
a) Jamshedpur
b) Lucknow
c) Pune
d) Nagpur

Click here to View Answer
Answer b) Lucknow. The first National Hindi Science writers conference started in Lucknow, Uttar Pradesh with an aim to promote use of Hindi and other Vernacular languages in science writing.

10. SUMAN scheme is associated with____________.
a) Science
b) Healthcare
c) Pension
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Healthcare. The initiative aims at assuring dignified, respectful and quality health care at no cost and zero tolerance for denial of services for every woman and newborn visiting the public health facility in order to end all preventable maternal and newborn deaths. It also provides a positive birth experience to both mother and infant.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment