Current Affairs Quiz – October 09 2019

Current Affairs Quiz – October 09 2019

1. John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino shared noble prize in the category of____________.
a) Physics
b) Economics
c) Chemistry
d) Biology

Click here to View Answer
Answer c) Chemistry. The 2019 Nobel Prize in Chemistry has been awarded to John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino for the development of lithium-ion batteries.

2. Which planet has the highest number of moon?
a) Saturn
b) Neptune
c) Venus
d) Jupiter

Click here to View Answer
Answer d) Jupiter. 20 new moons of Saturn were discovered. With this Saturn has a total of 82 moons today. It is the highest of any planet in solar system. Till date Jupiter had the highest number of moons. It has 79 moons.

3. C40 cities climate summit is held at___________.
a) Geneva
b) Sweden
c) Copenhagen
d) Iceland

Click here to View Answer
Answer c) Copenhagen .The C40 Summit is to take place in Copenhagen between 9th October and 12th October, 2019. The aim of the summit is to show how cities are delivering their strong commitments for healthier, sustainable, resilient and inclusive future.

4. Which Indian women crickter has become the first woman cricketer to complete 20 years in ODI?
a) Mithali Raj
b) Smriti Mandana
c) Veda Krishnamurthy
d) Nulan Ghoswami

Click here to View Answer
Answer a) Mithali Raj. She became the first-ever woman cricketer to achieve the milestone. She achieved this feat in the first One-day International (ODI) against South Africa at the Reliance Stadium in Vadodara, Gujarat.

5. World Post Day is observed on _____________.
a) October 09
b) April 25
c) December 18
d) November 02

Click here to View Answer
Answer a) October 09. World Post day happens each year on October 9, the anniversary of the Universal Postal Union (UPU), which started in 1874 in Switzerland.

6. India has ranked _________ out of 141 surveyed countries in the annual global competitiveness index .
a) 44th
b) 68th
c) 82nd
d) 121st

Click here to View Answer
Answer b) 68th. India has slipped 10 spots to rank 68th out of 141 surveyed countries in the annual global competitiveness index as several other economies in the world climbed up on the list due to improvements in economic and business activities.

7. Who has recieved Asia Environmental Enforcement Award 2019 by UNEP?
a) Rajesh Kumar
b) Ramesh Pandey
c) Anup Kumar
d) Irfan Malik

Click here to View Answer
Answer b) Ramesh Pandey. Senior Indian Forest Service officer Ramesh Pandey has been selected for the prestigious Asia Environmental Enforcement Award by the United Nations Environment Programme.

8. 3-day India International Cooperative Trade Fair to be held in ___________.
a) Pune
b) Amristar
c) New Delhi
d) Indore

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Briefing media in New Delhi, Agriculture Minister Narendra Singh Tomar said representatives from over 150 cooperative societies and 35 countries including, Australia, Japan, China, Brazil, US, UK, Germany and Iran are going to participate in the fair.

9. India First Training Squadron at______________.
a) New Delhi
b) Zaiwah
c) Nairobi
d) Mombasa

Click here to View Answer
Answer d) Mombasa. As part of Indian Navy’s Overseas Deployment, four indigenously built ships of Indian Navy’s First Training Squadron, Indian Naval Ships Tir, Sujata and Shardul and Indian Coast Guard Ship Sarathi, arrived at Mombasa Kenya, on 07 Oct 19 for a three day visit.

10. MOSAIC Expedition 2019 is held at_____________.
a) Canada
b) Germany
c) Greenland
d) California

Click here to View Answer
Answer b) Germany. Among 300 scientists from the world, a 32 – year polar researcher from Kerala will be the only person to join MOSAIC expedition MOSAIC expedition MOSAIC is Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment