Current Affairs Quiz – October 08 2019

Current Affairs Quiz – October 08 2019

1. Which month is observed as the Breast Cancer Awareness Month?
a) September
b) April
c) May
d) October

Click here to View Answer
Answer d) October. The month of October is observed as the Breast Cancer Awareness Month every year. The annual campaign aims to raise awareness of the disease.

2. India celebrated its ____________ Air Force Day on 8th October.
a) 54th
b) 67th
c) 72nd
d) 87th

Click here to View Answer
Answer d) 87th. India celebrated its 87th Air Force Day on 8th October 2019. The year 2019 is special because the Indian Air force received the first of 36 long-awaited Rafale fighter jets.

3. Indian Army organizes Veer Kutumb Rally in _______________.
a) Jammu and Kashmir
b) Himachal Pradesh
c) Arunachal Pradesh
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer a) Jammu and Kashmir. Jammu and Kashmir, Crossed Swords Division organized a VEER KUTUMB RALLY at Tanda, Akhnoor.

4. Swiss Scientists Michel Mayor and Didier Queloz and Canadian – American physicist James Peebles shared the noble prize 2019 in the category of___________.
a) Physics
b) Chemistry
c) Botany
d) Zoology

Click here to View Answer
Answer a) Physics. The 2019 Nobel prize for Physics was awarded to Swiss Scientists Michel Mayor and Didier Queloz and Canadian – American physicist James Peebles.

5. eDant Seva scheme is assciated with____________.
a) Pension
b) Health
c) Sports
d) Education

Click here to View Answer
Answer b) Health. The eDant Seva was launched by the Ministry of Health and Family welfare. It is an initiative under the National Oral Health Program.

6. World Space Week is observed on_________.
a) September
b) June
c) October
d) July

Click here to View Answer
Answer c) October. World Space Week: 4-10 October

7. Who won 6th MotoGP world title?
a) Lewis Hamilton
b) Max veterappan
c) Johnny Stephen
d) Marc Marquez

Click here to View Answer
Answer d) Marc Marquez . Marc Marquez wrapped up the 2019 title with four races to spare, as he clinched his eighth overall championships across all classes he has won.

8. Nippon Life invests Rs 6,000 cr to emerge largest shareholder in _____________.
a) ICICI MF
b) Reliance MF
c) HDFC MF
d) Sri Ram MF

Click here to View Answer
Answer b) Reliance MF. Nippon Life Insurance has completed an investment of Rs 6,000 crore in the erstwhile Reliance Mutual Fund to emerge as the single largest shareholder, with 75 per cent stake.

9. Nippon is a ___________-based company.
a) China
b) Japan
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) China. Japan’s Nippon Life Insurance has completed an investment of Rs 6,000 crore in the erstwhile Reliance Mutual Fund

10. Who has been appointed as England cricket team head coach?
a) Stewen Hack
b) Saferi Mathewson
c) Chris Silverwood
d) Saurav Ganguly

Click here to View Answer
Answer c) Chris Silverwood. After much speculation, England have appointed Chris Silverwood as their new head coach across all formats, replacing Trevor Bayliss who stepped down from the role at the end of the home summer.
v

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment