Current Affairs Quiz – October 07 2019

Current Affairs Quiz – October 07 2019

1. World Cotton Day is observed on ____________.
a) April 03
b) May 29
c) June 13
d) October 07

Click here to View Answer
Answer d) October 07. The World Cotton Day (WCD) is being organized by the WTO in collaboration with UN, FAO (Food and Agriculture Organization), UNCTD (United Nations Conference on Trade and Development), International Trade Center and International Cotton Advisory Committee.

2. Britain’s Peter Ratcliffe and William Kaelin and Gregg Semenza of US shared the 2019 Nobel prize  in the category of_____________.
a) Science
b) Medicine
c) Space
d) All of these

Click here to View Answer
Answer b) Medicine. Britain’s Peter Ratcliffe and William Kaelin and Gregg Semenza of US shared the 2019 Nobel Medicine Prize for their work on how cells sense and adapt to oxygen availability.

3. Exercise Nomadic Elephant XIV joint military exercise between India and ______________.
a) Thailand
b) Mongolia
c) Thailand
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer b) Mongolia. The Exercise Nomadic Elephant XIV, 14th edition of Indo–Mongolian joint military training has commenced from 6 October 2019.

4. 39th World Congress of Poets organized in __________.
a) Chennai
b) Jaipur
c) Jamshedpur
d) Bhubaneswar

Click here to View Answer
Answer d) Bhubaneswar. The 39th World Congress of Poets was inaugurated at the Kalinga Institute of Industrial Technology.

5. Who won Japan Open title in ATP?
a) Novak Djokovic
b) Andy Murray
c) Roger Federer
d) Rafael Nadal

Click here to View Answer
Answer a) Rafael Nadal. World number one Novak Djokovic beat John Millman to mark his return from injury by winning the Japan Open.

6. ITC ties up with ___________ govt to improve quality, sales of chilli output.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh. ITC has joined hands with the Andhra Pradesh Government to develop a chilli value chain.

7. Who has been appointed as UNESCO ambassador?
a) Marina de Tavira
b) Yalitza Aparicio
c) Diego Luna
d) Jorge Antonio Guerrero

Click here to View Answer
Answer b) Yalitza Aparicio. The United Nations’ cultural agency UNESCO has appointed Mexican actress Yalitza Aparicio as its goodwill ambassador for indigenous peoples.

8. World Habitat Day is observed on_______________.
a) April 10
b) January 24
c) October 07
d) December 29

Click here to View Answer
Answer c) October 07. The United Nations designated the first Monday of October of every year as World Habitat Day to reflect on the state of our towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter.

9. Theme for World Habitat Day 2019 is_______________.
a) Frontier Technologies as an global tool to transform waste to wealth
b) Frontier Technologies as an universe tool to transform waste to wealth
c) Frontier Technologies as an innovative tool to transform waste to wealth
d) Frontier Technologies as an Science tool to transform waste to wealth

Click here to View Answer
Answer c) Frontier Technologies as an innovative tool to transform waste to wealth . 2019 theme: Frontier Technologies as an innovative tool to transform waste to wealth.

10. Colathur Gopalan is passed away at 100, is associated with_______________.
a) Singer
b) Politician
c) Freedom Fighter
d) Researcher

Click here to View Answer
Answer d) Researcher. Colathur Gopalan, the doyen of nutrition research in India, who lived a hundred years with remarkable contributions, passed away morning in Chennai.

11. Surender Singh creates three world records, is associated with______________.
a) Shooting
b) Wrestling
c) Swimming
d) Powerlifting

Click here to View Answer
Answer d) Powerlifting. Surender Singh of India created three world records at the ongoing World Powerlifting Championship in Berlin, Germany.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment