Current Affairs Quiz – October 03 3019

Current Affairs Quiz – October 03 3019

1. Who won the most effective Swachhata ambassador award?
a) Akshay Kumar
b) Amir Khan
c) Sachin Tendulkar
d) Kamal Hassan

Click here to View Answer
Answer c) Sachin TendulkarAt the Safaigiri 2019 organized by the India Today group, the Cricket legend Sachin Tendulkar was awarded “The most effective Swachhata Ambassador”.

2. Who is the Current Prime Minister of Bangladesh?
a) Abdul Kadhar
b) Sheikh Hasina
c) Sadham Hussain
d) Mohammed Imran

Click here to View Answer
Answer b) Sheikh Hasina. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina is on her 4-day official visit to India from 3rd October to 6 October.

3. Which State has launched Mo Sarkar initiative?
a) Odisha
b) Uttarkhand
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. The Odisha government has launched Mo Sarkar (or My Government) initiative on 3 October 2019.

4. Which bank has signed MoU with Indian Army for new, customised banking experience?
a) HDFC
b) SBI
c) Bank of Baroda
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer c) Bank of Baroda. Bank of Baroda, the country’s second largest public sector bank, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Army.

5. According to Railway Ministry, which station has emerged top ranking railway stations?
a) Jaipur
b) Jodhpur
c) Durgapura
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these. . Jaipur, Jodhpur and Durgapura were the top three ranking railway stations among 720 stations. Andheri, Virar and Naigaon railway stations were the top three among 109 suburban stations.

6. Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of NBCC?
a) Raksha Holla
b) Rashmi Jeyaraj
c) P K Gupta
d) Smrithi Raj

Click here to View Answer
Answer c) P K Gupta. The government appointed P K Gupta as the new Chairman and Managing Director (CMD) of NBCC, an official order said.

7. Women’s World Boxing Championships 2019 is held at________________.
a) Russia
b) China
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) Russia. The 11th edition of AIBA Women’s World Boxing Championships starts in Russia’s Ulan-Ude on 3 October.

8. Jessye Norman is passed away at 74, is associated with______________.
a) Singer
b) Actor
c) Politician
d) Tennis Player

Click here to View Answer
Answer a) Singer. A native of Augusta, Georgia, Norman was one of the rare black singers to reach fame in the opera world.

9. New Commemorative ____________ launched on Mahatma Gandhi’s 150th anniversary.
a) Stamp
b) Rs.150 coin
c) Mobile
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rs.150 coin. On the occasion of 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, Prime Minister Narendra Modi released the commemorative coins of Rs.150 denomination.

10. Who is the current Union Tourism Minister ?
a) Prahlad Patel
b) Mani joshi
c) Udhay Kumar Yadav
d) Piyush Goyal

Click here to View Answer
Answer a) Prahlad Patel. Single-use plastic will be banned inside and within a 100 metre periphery of all Archaeological Survey of India (ASI) protected monuments across the country. The announcement in this regard was made by Union Tourism Minister Prahlad Patel .

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment