Current Affairs Quiz – October 01 2019

Current Affairs Quiz – October 01 2019

1. Arogya Manthan’ event being organised in ____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Prime Minister Narendra Modi will preside over the valedictory function of Arogya Manthan in New Delhi on 1 October 2019.

2.Which bank has become first Indian bank to have office in Australia’s Victoria?
a) Indian Bank
b) SBI
c) PNB
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer b) SBI.The State Bank of India opened its Melbourne office, becoming the first Indian bankNSE 1.60 % to have a branch in the Australian state of Victoria.

3. Kaushal Dharmamer wins Maldives International Challenge, is associated with____________.
a) Tennis
b) Shooting
c) Badminton
d) Swimming

Click here to View Answer
Answer c) Badminton. Indian shuttler Kaushal Dharmamer clinched the men’s singles title at the Maldives International Challenge with a straight-games win over Siril Verma.

4. Who has been appointed as the new Director General of the Press Information Bureau (PIB)?
a) KS Dhatwalia
b) Yashoda Priyan
c) Murali Bhakshi P
d) Kuramhara Pandey

Click here to View Answer
Answer a) KS Dhatwalia . The Centre appointed senior Indian Information Service (IIS) official KS Dhatwalia as the new Director General of the Press Information Bureau (PIB).

5. Which bank has launched Express FD?
a) ICICI Bank
b) SBI
c) PNB
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer d) Axis Bank.Private sector lender Axis Bank, announced the launch of a digital fixed-deposit product. Called ‘Express FD’, a customer can open an Express FD account in three minutes through the digital mode without opening a savings account with the bank.

6. International Day of Older Persons is observed on __________.
a) April 10
b) July 25
c) September 30
d) October 01

Click here to View Answer
Answer d) October 01. The International Day of Older Persons is an opportunity to highlight the important contributions that older people make to society and raise awareness of the opportunities and challenges of ageing in today’s world.

7. The theme for International Day of Older Persons 2019 is________________.
a) The Joy to Age Equality
b) The Journey to Life
c) The Journey to Equality
d) The Journey to Age Equality

Click here to View Answer
Answer d) The Journey to Age Equality. 2019 Theme: “The Journey to Age Equality”

8. Which state has signed MoUs with Oppo, Wadhwani Foundation to support SMEs, startups?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. The Kerala Startup Mission (KSUM) signed Memorandum of Understandings (MoUs) with Oppo Mobiles India Private Limited and the Wadhwani Foundation at the second edition of Huddle Kerala 2019.

9. National Nutrition Survey was done by collecting_________________.
a) Urine Samples
b) Blood Samples
c) Platelets
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. The Ministry of Health and Family Welfare organized first National Nutrition Survey. The ministry took help from UNICEF to complete the survey. The survey was conducted between 2016 and 2018.

10. Sports Ministry inks MoU with NBCC to develop National Sports University at ___________.
a) Imphal
b) Indore
c) Ranchi
d) Madurai

Click here to View Answer
Answer a) Imphal. Department of Sports under Union Ministry of Youth Affairs & Sports (MYAS) to provide Project Management Consultancy for development of National Sports University at Imphal, Manipur. The approximate cost of project would be Rs.400 crore.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment