Current Affairs Quiz – November 30 2018

Current Affairs Quiz – November 30 2018

1. Who has become 1st Indian to receive Blue Cross from ISSF?
a) Abhinav Bhindra
b) Srikanth Kashyap
c) PV Sindhu
d) Rohit Shetty

Click here to View Answer
Answer a) Abhinav Bhindra. India’s Olympic gold medal-winning shooter Abhinav Bindra became the first Indian to be honoured with the Blue Cross on Friday by the International Shooting Sport Federation (ISSF) for his contribution to the sport of shooting.

2. Which country has become the first country in the world to recognise ‘orphanage trafficking’ as a form of modern slavery?
a) Canada
b) Russia
c) Australia
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Australia. Children from smaller countries are recruited in orphanages in the West for the purpose of profit through foreign aid. As per estimates, 80% of children living in the world’s orphanages have at least one living parent.

3. India, UK naval exercise Konkan 18 held in __________.
a) Mumbai
b) Pune
c) Kolkata
d) Goa

Click here to View Answer
Answer d) Goa. The Royal Navy of UK will be represented by HMS Dragon, a Type 45 Class Destroyer equipped with an integral Wildcat helicopter.

4. Which country has becomes only NATO country with female Army Chief?
a) Italy
b) Slovenia
c) China
d) Austria

Click here to View Answer
Answer b) Slovenia. Slovenia became the first North Atlantic Treaty Organization (NATO) Country with the female Army Chief after the appointment of Major General Alenka Ermenc to the post of Head of its Army.

5. Second India-UAE strategic conclave held in ________.
a) Abu Dhabi
b) Saudi Arabia
c) Mascut
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer a) Abu Dhabi. The two day Second edition of India-UAE Strategic Conclave organized by Economic Times, India was held in the Capital of United Arab Emirates (UAE), Abu Dhabi.

6. Which Indian city has proposed 102km elevated corridor to cost 26,000 cr?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Delhi
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer d) Bangalore. The proposed elevated corridors along with the Peripheral Ring Road are proposed as the answers to decongest the city’s roads.

7. According to Global Nutrition Report 2018, Which country has topped in stunted childrendue to malnutrition ?
a) Nigeria
b) Pakistan
c) India
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) India. With 46.6 million children who are stunted, India tops the list of countries followed by Nigeria (13.9 million) and Pakistan (10.7 million).

8. NGT in this “G” represents________.
a) Global
b) Goods
c) Green
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Green. The National Green Tribunal (NGT) has imposed a cost of Rs.5 crore on the Delhi Jal Board (DJB).

Leave a Comment