Current Affairs Quiz – November 27 2016

Current Affairs Quiz

1. Indian female boxer ________________will receive the Legends Award from the International Boxing Association (AIBA) on the occasion of its 70th anniversary
a) Pooja Rani
b) Kavita Goyat
c) Aruna Msihra
d) Mary Kom

Click here to View Answer
Answer d) Mary Kom. Indian boxer M C Mary Kom is all set to add another honour to her glittering career when she receives the “Legends Award” from the International Boxing Association (AIBA) on its 70th anniversary on December 20. An Olympic bronze-medallist and a five-time world champion, Mary Kom is also a Rajya Sabha MP AIBA is celebrating its 70th Anniversary on December 20 during which it will present the award to MaryKom.

2. Indian actor ________________ has won the best performance award by an actor at the 10th Asia Pacific Screen Awards
a) Irfan Khan
b) Manoj Bajpayee
c) Amitabh Bachchan
d) Anupam Kher

Click here to View Answer
Answer b) Manoj Bajpayee. Indian actor Manoj Bajpayee has won the best performance award by an actor at the 10th Asia Pacific Screen Awards beating Nawazuddin Siddiqui, who was awarded a special mention in the same category. Hosted by Australian actor David Wenham and presenter Anjali Rao, the 2016 Awards marked the 10th year of APSA recognising and promoting cinematic excellence and cultural diversity of the world’s fastest growing film region.

3. Haflong, a hill station in ___________, is hosting a three-day sports and culture festival on December 18-20
a) Sikkim
b) Punjab
c) Rajasthan
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam . Assam’s picturesque hill station Haf long will host the three-day ‘Judima Festival’ next month when tourists can indulge in a number of adventure sports like trekking, hiking, angling and satiate their taste buds by gulping one of the best traditional brews of the region. The theme of the festival, to be held on December 18-20, will be centered on preservation, promotion and nurturing of ethnic culture, music, dance, craft and folk-art of Dimasa tribals living in Dima Hasao district of the state.

4. Which state government has introduced a strict law against placement agencies to rein in those involved in exploiting people on the pretext of giving employment outside the state?
a) Maharashtra
b) Bihar
c) Jharkhand
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Jharkhand . The Jharkhand government has introduced a strict law against placement agencies to rein in those involved in exploiting people on the pretext of giving employment outside the state. The government framed ‘Jharkhand Nizi Niyozan Abhikaran and Gharelu Kamgar (viniyam) vidheyak 2016 (Jharkhand private employment agency and domestic employee bill) which was passed by the assembly recently.

5. The Reserve Bank of India has announced an incremental cash reserve ratio (CRR) of ____ per cent for banks to tackle the surge in deposits following demonetisation of Rs 500 and Rs 1000 notes
a) 25
b) 50
c) 75
d) 100

Click here to View Answer
Answer d) 100. In order to absorb the surge in liquidity in banking system following demonetisation of high value notes, the Reserve Bank introduced an incremental Cash Reserve Ratio (CRR) of 100 per cent. CRR is the portion of the deposits which banks are required to park to the RBI. Currently it is at 4 per cent.

6. Which two countries have emerged as favourite destinations amongst Indian Travellers?
a) Australia and New Zealand
b) Spain and Japan
c) USA and Switzerland
d) Australia and China

Click here to View Answer
Answer a) Australia and New Zealand. Australia and New Zealand have emerged as favourite destinations amongst Indian travellers. Global travel Search Company Sky scanner drew comparisons between travel searches from 2015 and 2016, highlighting the places where Indian travellers will be ushering in 2017.

7. Online marketplace ______________debuts products from leading dairy brand Amul in nine countries
a) Flipkart
b) Amazon
c) Snapdeal
d) Paytm

Click here to View Answer
Answer b) Amazon . Online marketplace Amazon India products from leading dairy brand Amul will be available in nine countries, starting with the US on 25 November. In May 2015, Amazon India launched its Global Selling program, under which Indian vendors can sell their products in nine countries including the US, the UK, Japan, Canada and France with a total consumer base of 300 million.

8. World’s largest hotel has 7,351 rooms, 500k sq ft theme park opened in _______________
a) Singapore
b) India
c) Malaysia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Malaysia . The First World Hotel near Kuala Lumpur holds the Guinness World Record for being the largest hotel in the world, as it has 7,351 rooms. The hotel also has a shopping mall, a 28-lane bowling alley, and a 500,000-square-foot theme park. Further, there is also a movie theatre and a gondola lift system which connects the property to nearby hotels.

9. The book ‘Death under the Deodars: The Adventures of Miss Ripley-Bean’ written by_______________
a) Ruskin Bond
b) Vikram Seth
c) Amitav Ghosh
d) Chetan Bhagat

Click here to View Answer
Answer a) Ruskin Bond. The much-popular writer, storyteller Ruskin Bond has returned after a long sabbatical with a brand new collection of stories titled ‘Death under the Deodars: The Adventures of Miss Ripley-Bean’. The book consisting of 8 fresh thriller stories is set in the popular holiday destination, Mussoorie, in the bygone era of 1960-70. Through the stories, the writer narrates a murder mystery featuring an elderly woman- Miss Ripley-Bean and her friends. It has been published by Penguin India. It is, in fact, a product of numerous thoughts and conversation shared between Ruskin Bond and Udayan Mitra from Penguin India. Like any other Ruskin Bond book, these stories too are replete with humour and unique characters. The suspense is such that it can hook the attention of both children and adults alike.

10. Who has been appointed as President of Hockey India?
a) Mushtaque Ahmad
b) Tapan Das
c) Rajinder Singh
d) Mariamma Koshy

Click here to View Answer
Answer d) Mariamma Koshy. Former Hockey player Mariamma Koshy on 25 November 2016 took charge of Hockey India as its president with immediate effect. Hockey India, during its 41st Hockey India Executive Board meet, announced that Koshy will head the national body. Koshy, 63, succeeds Narinder Dhruv Batra, who in recent past was elected as the first ever non-European chief of the sport’s governing body International Hockey Federation (FIH). Earlier in November 2016, Batra made history by becoming the first Indian and fifteenth president of FIH.

11. Who became the third Indian boxer to bag gold medal at the AIBA Youth World Championships?
a) Vijender Singh
b) Manpreet Singh
c) Sachin Singh
d) Harpreet Singh

Click here to View Answer
Answer c) Sachin Singh. Sachin Singh became only the third Indian boxer ever to strike gold at Youth World Championships with a stunning unanimous win over Jorge Grinan. Rising boxer Sachin Singh will be given a cash award of Rs. 1 lakh for notching up an impressive victory in the finals of AIBA Youth World Boxing Championship in St. Petersburg, Russia by Boxing Federation of India (BFI) President Ajay Singh.

12. Who won the Hong Kong Open Super Series badminton women’s title 2016?
a) PV Sindhu
b) Saina Nehwal
c) Sung Ji-hyun
d) Tai Tzu-ying

Click here to View Answer
Answer d) Tai Tzu-ying. PV Sindhu and Sameer Verma fell at the final hurdle as the Indians lost the Hong Kong Open Super Series final. Sindhu lost to Taiwan’s Tai Tzu Ying 15-21, 17-21 while Verma went down fighting against home favourite NG Ka Long 14-21, 21-10, 11-21. Ying, who has two wins over world No.1 Carolina Marin in two weeks, continued her magnificent form and was not bogged down when Sindhu raced away to a 4-1 lead in the second game.

13. Who won the inaugural Qatar Ladies Open golf title 2016?
a) Vani Kapoor
b) Aditi Ashok
c) Sharmila Nicollet
d) Gauri Monga

Click here to View Answer
Answer b) Aditi Ashok. Indian teen golfer Aditi Ashok shot a final round of three-under 69 on a weather-hit last day to notch up her second successive victory on the Ladies European Tour at the inaugural Qatar Ladies Open. After claiming her maiden win at the Hero Women’s Indian Open, the 18-year-old rookie professional from Bangalore totalled 15-under-par at the Doha Golf Club to grab a three-stroke win over Lydia Hall and Caroline Hedwall.

Leave a Comment