Current Affairs Quiz – November 26 and 27 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has won the coveted title of Miss Universe 2017?
a) Liesl Laurie
b) Rolene Strauss
c) Melinda Bam
d) Demi-Leigh Nel-Peters

Click here to View Answer
Answer d) Demi-Leigh Nel-Peters. Demi-Leigh Nel-Peters from South Africa, has won the coveted title of Miss Universe 2017. This is the 66th edition of the world-renown beauty pageant, where India was represented by Miss Diva Shraddha Shashidhar.

2. Who was named the Best Actor in the International Bosphorus Film Festival in Turkey?
a) Harshvardhan Kapoor
b) Karan Johar
c) Ishaan Khatter
d) Aryan Khan

Click here to View Answer
Answer c) Ishaan Khatter. Ishaan Khatter was named the Best Actor for his debut film Beyond the Clouds at the International Bosphorus Film Festival in Turkey. Ishaan was present at the festival in support of his film along with Majidi, Malavika, producers Shareen Mantri Kedia (from Namah Pictures) and Vibha Chopra from (Zee Studios International) along with Neelima.

3. The Chandigarh Literary Society has conferred Lifetime Achievement Award to _________
a) Ruskin Bond
b) Vikram Seth
c) Amitav Ghosh
d) Vishal Bhardwaj

Click here to View Answer
Answer a) Ruskin Bond. The Chandigarh Literary Society has conferred upon children’s author Ruskin Bond its first Lifetime Achievement Award, comprising a citation and Rs. 2 lakh. Children from different schools thronged the sylvan surroundings of Sukhna Lake in Chandigarh which formed the backdrop to the fifth edition of the international literature festival ‘Literati 2017’.

4. Indian Institute of Management (IIM) Ahmedabad has secured ____position in the QS Global MBA Rankings 2018
a) 36th
b) 49th
c) 57th
d) 63rd

Click here to View Answer
Answer b) 49th. Indian Institute of Management (IIM) Ahmedabad has secured 49th position in the QS Global MBA Rankings 2018. Harvard Business School in the US has attained the first rank, followed by INSEAD and HEC Paris. IIM Bangalore and Indian School of Business were the other Indian institutes named among top 100, being ranked 58 and 93, respectively.

5. Who has been elected as President of the Institute for Defence Studies and Analysis (IDSA)?
a) Sushma Swaraj
b) Rajnath Singh
c) Nirmala Sitharaman
d) Arun Jaitley

Click here to View Answer
Answer c) Nirmala Sitharaman. Defence Minister Nirmala Sitharaman has been elected as President of the Institute for Defence Studies and Analysis (IDSA). IDSA was set up in 1965 by the Ministry of Defence as an autonomous think tank, and it is customary to have the Defence Minister as its President. The Minister chairs the Executive Council which governs the Institute.

6. A two-day Korea festival showcasing Korea’s rich art, culture and heritage held in ________
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Goa
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. A two-day Korea festival showcasing Korea’s rich art, culture and heritage was inaugurated by Korea Tourism Organisation (KTO) Executive Vice President Min Hong Min at the Ambience Mall here along with Joint Secretary in the Ministry Of Tourism Suman Billa in Haryana. The initiative by KTO, Korea Culture and Tourism Festival 2017 showcased famous South Korean tourist destinations, delicacies, art, culture and the country’s heritage.

7. Which state has launched a scheme to boost fish production in the state with a budgetary provision of Rs 96 crore?
a) Odisha
b) Rajasthan
c) Jharkhand
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. Odisha government has launched a scheme to boost fish production in the state with a budgetary provision of Rs 96 crore. The ‘Fish Pond Yojana’ scheme was launched by Chief Minister Naveen Patnaik, while inaugurating a workshop on ‘Doubling of Farmer Income through Dairy and Allied Farming Practices.

8. Which bank has launched a supply chain finance solution to offer working capital loans to small and medium enterprise and large corporate clients?
a) Canara Bank
b) Bank of Baroda
c) Indian Bank
d) Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer b) Bank of Baroda. State-run Bank of Baroda has launched a supply chain finance solution to offer working capital loans to small and medium enterprise and large corporate clients. The solution will cover pre and post shipment products – dealer or channel finance, vendor finance and payable finance.

9. Which bank has launched instant international payment services using Ripple’s enterprise blockchain technology solution?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer d) Axis Bank. Axis Bank, India’s third-largest private sector bank, has launched instant international payment services using Ripple’s enterprise blockchain technology solution. The bank has launched a service for its retail customers in India to receive payments from RAKBANK in UAE and for its corporate customers in India to receive payments from Standard Chartered Bank in Singapore.

10. World’s first artificial intelligence politician introduced in _________
a) New Zealand
b) Saudi Arabia
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) New Zealand. Scientists have developed the world’s first artificial intelligence politician that can answer a person’s queries regarding local issues such as policies around housing, education and immigration. The virtual politician, called SAM, was created by Nick Gerritsen, a 49-year-old entrepreneur in New Zealand.

11. Which bank will raise annual funding to India up to $4 billion from existing $2.7 billion, from next year?
a) World Bank
b) New Development Bank
c) Asian Development Bank
d) Asian Infrastructure Investment Bank

Click here to View Answer
Answer c) Asian Development Bank. Multi-lateral funding agency Asian Development Bank (ADB) will raise annual funding to India up to $4 billion from existing $2.7 billion, from next year. To accelerate the inclusive economic transformation of India, ADB has decided to provide loans up to $4 billion on annual basis including non-sovereign debt during 2018-22, said Kenichi Yokoyama, ADB Country Director in India.

12. India won ___ gold medals at Women’s Youth World Boxing Championship
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

Click here to View Answer
Answer b) 5. Haryana shone as it rained gold for India at the AIBA Women’s Youth World Championship. Four boxers from Haryana – Nitu in light flyweight (45-48 kg), Jyoti in flyweight (51 kg), Sakshi in bantamweight (54 kg) and Shashi Chopra in featherweight (57 kg) – won gold in the first four final bouts. Assam’s Ankushita Boro added the fifth in welterweight (64 kg) category. This is India’s best performance in the AIBA women’s youth event after 2011 when Sarjubala Devi of Manipur had won the lone gold medal.

13. Which country won Asian Kabaddi Championship in men’s and women’s category?
a) Nepal
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India’s men and women kabaddi teams maintained their unbeaten run with comfortable victories over their Pakistani rivals to storm into the semi-finals of the 12th South Asian Games. The Indian men’s team thrashed Bangladesh 30-17 in the morning session before scrapping past Pakistan in the evening with a 9-8 result at the R G Baruah Sports Complex. The home team topped the league table with an unbeaten record.

14. Who won the Abu Dhabi Grand Prix title 2017?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Valtteri Bottas
d) Daniel Ricciardo

Click here to View Answer
Answer c) Valtteri Bottas. Mercedes driver Lewis Hamilton won his fourth F1 World Championship, finishing the season with 363 points after securing second position in the last race at the Abu Dhabi Grand Prix. Valtteri Bottas finished top in the race. Four-time champion Sebastian Vettel finished second in the championship with 317 points. Mercedes clinched the 2017 constructors’ championship with 668 points, 146 points ahead of second-placed Ferrari.

15. Which team won the Davis Cup for the first time in 16 years?
a) India
b) China
c) Germany
d) France

Click here to View Answer
Answer d) France. France won the Davis Cup for the first time in 16 years after beating Belgium 3-2. France joined Britain in third place on the list for the most Davis Cup titles, behind the United States (32) and Australia (28). France had won its last title in 2001, and lost in finals in 2002, 2010 and 2014.

16. Who became the first Indian man to win Asian Marathon Championship?
a) Vijay Singh
b) Gopi Thonakal
c) Indiresh Dhiraj
d) Deep Chand

Click here to View Answer
Answer b) Gopi Thonakal. Gopi Thonakal became the first Indian man to win Asian Marathon Championship after he achieved the feat in the 16th edition of the prestigious event. Gopi Thonakal clocked 2 hours, 15 minutes and 48 seconds to clinch the gold. Andrey Petrov of Uzbekistan bagged the silver. Byambalev Tseveenravdan of Mongolia won bronze. Thonakal is the first Indian male runner to have won the Asian Marathon Championship. Vijay Singh (1988) and Deep Chand (2010) have earlier won a bronze each. Vally Sathyabhama and Indiresh Dhiraj are the other two Indian women medallist as they have won a silver and bronze respectively in the 1998 edition.

17. India won ___ medals in the BWF Para-Badminton World Championships
a) 10
b) 12
c) 15
d) 18

Click here to View Answer
Answer a) 10. India clinched 10 medals, including two golds, at the BWF Para-Badminton World Championships. India’s Parul Parmar defeated Thailand’s Wannaphatdee Kamtam 21-8 21-17 in the finals of the women’s singles Standing Lower (SL3) to clinch the gold medal. Parmar also combined with Japan’s Akiko Sugino to win the gold in the women’s doubles (SL 3-4) after beating Chinese pair of Cheng Hefang and MA Huihui 21-16 21-19 in the summit clash. Tarun Dhillon and Manoj Sarkar won the silver in the men’s singles (SL 4) and (SL 3) respectively.

18. Jon Hendricks who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Director
c) Politician
d) Singer

Click here to View Answer
Answer d) Singer. Jon Hendricks, a jazz singer and songwriter who became famous in the 1950s with the vocal trio Lambert, Hendricks & Ross by putting lyrics to well-known jazz instrumentals and turning them into vocal tours de force, died. He was 96.

Leave a Comment