Current Affairs Quiz – November 24 2020

Current Affairs Quiz – November 24 2020

Current Affairs Quiz – November 24 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Exercise SIMBEX-20 between which countries?
a) India and Singapore
b) Singapore and Bangladesh
c) Bangladesh and Malaysia
d) Malaysia and Bhutan

Click here to View Answer
Answer a) India and Singapore. The 27th edition of India – Singapore Bilateral Maritime Exercise SIMBEX-20 has been organised from 23 to 25 November 2020 in the Andaman Sea. Indian Navy (IN) is the host for the 2020 edition of SIMBEX.

2. 1st cow hospital of Northeast inaugurated in ______________.
a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) Sikkim
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer b) Assam. The hospital, Surbhi Aarogyashala, is set up by Shree Gopal Gaushala at a cost of Rs 17 lakh. The hospital will provide services in 30 km radius. There are 368 cows in the shelter.

3. UMANG App has been launched by____________.
a) Narendra Modi
b) Nirmala Sitharaman
c) Ravi Shankar Prasad
d) Hari Yadav Raj

Click here to View Answer
Answer c) Ravi Shankar Prasad. UMANG mobile app International version in coordination with Ministry of External Affairs for select countries that include USA, UK, Canada, Australia, UAE, Netherlands, Singapore, Australia and New Zealand.

4. AAI observes Aviation Safety Awareness Week from________________.
a) 23 Nov – 27 Nov
b) 24 Nov – 28 Nov
c) 25 Nov – 29 Nov
d) 26 Nov – 30 Nov

Click here to View Answer
Answer a) 23 Nov – 27 Nov. The week-long celebration is being observed at all airports and ANS locations managed by AAI across India.

5. Who won 2020 ATP Tour finals?
a) Dominic Thiem
b) Wesley Koolhof
c) Nikola Mektic
d) Daniil Medvedev

Click here to View Answer
Answer d) Daniil Medvedev. In Tennis, Daniil Medvedev (Russia) beat Dominic Thiem (Austria) to win the 2020 ATP Tour Finals, held in London. This is the biggest title of his career. The 24-year-old will finish the year at fourth position in the world rankings.

6. Pilibhit Tiger Reserve is located in________________.
a) Odisha
b) Haryana
c) Punjab
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. The Pilibhit Tiger Reserve and the Uttar Pradesh Forest Department bagged the first international award TX2. The Pilibhit Tiger Reserve was awarded for doubling its number of tigers in four years. The target set was to double the numbers in ten years.

7. National Pharmacy Week is observed from ________________.
a) Nov 14 – Nov 20
b) Nov 15 – Nov 21
c) Nov 16 – Nov 22
d) Nov 18 – Nov 24

Click here to View Answer
Answer c) Nov 16 – Nov 22. The 59th National Pharmacy Week (NPW) was celebrated throughout the country from November 16-22, 2020.

8. The theme for National Pharmacy Week 2020 is______________.
a) Frontline Health Professionals
b) Only point of contact to the health care system
c) Provide essential health services
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Frontline Health Professionals. The theme of the NPW 2020 is “Pharmacists: Frontline Health Professionals”.

9. Recently, ISRO Chairman K Sivan received Doctor of Science Honorary Doctorate from which state ?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. The Visvesvaraya Technological University has conferred the doctorate to him. The Governor highly praised the role of ISRO in defining our Space programme and the social role that it has played in the country.

Leave a Comment