Current Affairs Quiz – November 20 2016

Current Affairs Quiz

1. Who has been conferred with the prestigious Mother Teresa International Award by the Mumbai-based NGO Harmony Foundation?
a) Shaikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan
b) Shaikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan
c) Shaikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan
d) Shaikh Mansour bin Zayed Al Nahyan

Click here to View Answer
Answer c) Shaikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan. Shaikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, UAE Minister of Foreign Affairs and International Cooperation, has been conferred the prestigious Mother TeresaInternational Award by the Mumbai-based NGO Harmony Foundation. Shaikh Abdullah is being honoured for his work in establishing institutions that protect youth from being radicalised and indoctrination from terrorist groups and persons looking to propagate violence against innocent people.

2. Who has been appointed as new Executive Chairman of the National Legal Services Authority (NALSA)?
a) Jasti Chelameswar
b) Jagdish Singh Khehar
c) Dipak Misra
d) Madan Lokur

Click here to View Answer
Answer b) Jagdish Singh Khehar. Government of India has appointed Justice Jagdish Singh Khehar, as the new Executive Chairman of the National Legal Services Authority (NALSA). He succeeds Justice Anil R. Dave, who retired from the Supreme Court. Chief Justice of India Justice TS Thakur is the patron-in-chief of NALSA. Hon’ble Shri Justice Jagdish Singh Khehar, Judge, Supreme Court of India, as Executive Chairman, National Legal Services Authority, with effect from 19th November, 2016.

3. The Reserve Bank of India has approved the appointment of _______________ as the Managing Director & CEO of Catholic Syrian Bank Ltd for a period of three years
a) Suresh N Patel
b) S. Mahalingam
c) Shyam Srinivasan
d) C V R Rajendran

Click here to View Answer
Answer d) C V R Rajendran. The Reserve Bank of India has approved the appointment of C V R Rajendran as the Managing Director & CEO of Catholic Syrian Bank Ltd for a period of three years. Rajendran is currently holding the position of Chief Executive Officer of the Association of Mutual Funds in lndia. Prior to this he has held other key positions like Chairman and Managing Director of Andhra Bank and Executive Director at Bank of Maharashtra.

4. Union Textiles Minister _______________ distributed PAHCHAN identity cards to artisans of five clusters of Gujarat, Jamnagar, Naroda, Surendranagar, Amreli and Kalol
a) Maneka Gandhi
b) Smriti Irani
c) Uma Bharathi
d) Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answer b) Smriti Irani. Union Textiles Minister Smriti Irani distributed PAHCHAN identity cards to artisans of five clusters of Gujarat, Jamnagar, Naroda, Surendranagar, Amreli and Kalol. The cards will give national identity to the artisans who will be covered under a national database. The artisans can avail of benefit of any government scheme through these cards.

5. India and ___________ have signed a new double tax avoidance pact under which capital gains tax will be levied on sale of shares on investments made after April 1, 2017
a) Finland
b) Iceland
c) Croatia
d) Cyprus

Click here to View Answer
Answer d) Cyprus. India and Cyprus have signed a new double tax avoidance pact under which capital gains tax will be levied on sale of shares on investments made after April 1, 2017, bringing the island nation at par with Mauritius in terms of tax treatment. The latest pact would replace the existing Double Tax Avoidance Agreement (DTAA), which was in place since June 13, 1994.

6. Universal Children’s Day is observed on?
a) November 19
b) November 20
c) November 21
d) November 22

Click here to View Answer
Answer b) November 20. The United Nations has designated November 20 as Universal Children’s Day to promote international togetherness, awareness among children worldwide and improving children’s welfare. United Nations Universal Children’s Day was established in 1954 and is celebrated on November 20th each year to promote international togetherness, awareness among children worldwide, and improving children’s welfare.

7. __________________launched online exhibition on Iconic Indian Women
a) Microsoft
b) Facebook
c) Google
d) TCS

Click here to View Answer
Answer c) Google . Technology giant Google has through its cultural arm Google Arts & Culture, unveiled a virtual collection of artworks and exhibitions on the life of Indian women in history spanning 2,500 years and from 26 cultural institutions across the country. Women in India: Unheard Stories,’ is a collection of over fifty virtual exhibitions with more than 1,800 artworks, photographs and videos, captures the stories of India’s unsung heroines ranging from goddesses to leaders, artists and doctors.

8. The world’s first Bollywood Park opened in _____________
a) Abu Dhabi
b) Sharjah
c) Masdar
d) Dubai

Click here to View Answer
Answer d) Dubai . The world’s first Bollywood Park has just been opened in Dubai. Visitors were greeted by -performers dancing to thumping Bollywood music across the park with some atop a mock-up of a suburban Mumbai railway train and others outside the ¬Rajmahal theatre, which will stage live musicals.

9. Which state government is issuing coupons of ₹5, ₹10 and ₹20 to customers in return for notes like ₹500 or ₹1000 for cashless transactions at farmers’ market?
a) Telangana
b) West bengal
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Telangana . Telangana government is issuing coupons of ₹5, ₹10 and ₹20 to customers in return for notes like ₹500 or ₹1000 for cashless transactions at farmers’ market. While customers can make purchases with the coupons, farmers can exchange these coupons for cash at the end of the day. The amount of remaining coupons with the customers is credited to their accounts.

10. Prime Minister Narendra Modi announced plans to provide a house for every Indian to mark 75 years of independence in _________
a) 2019
b) 2020
c) 2022
d) 2030

Click here to View Answer
Answer c) 2022. Prime Minister Narendra Modi announced plans to provide a house for every Indian to mark 75 years of independence in 2022. Addressing the Parivartan rally in Agra, PM Modi claimed that municipalities have become cash-rich after demonetisation. He also paid tribute to those killed in the Patna-Indore Express crash earlier in the day.

11. Who has been honoured with an international peace prize for his efforts in ensuring world peace?
a) Baba Ramdev
b) Sri Sri Ravi Shankar
c) Jaggi Vasudev
d) Ramana Maharshi

Click here to View Answer
Answer b) Sri Sri Ravi Shankar. Spiritual leader Sri Sri Ravi Shankar was honoured with an international peace prize for his efforts in ensuring world peace. The ‘Dr Nagendra Singh International Peace Award’ was given to him by Home Minister Rajnath Singh. The award has been instituted in the memory of Dr Nagendra Singh, an Indian judge at International Court of Justice, The Hague.

12. First exhibition of Arab modern art to take place in ____________
a) Iraq
b) Egypt
c) Jordan
d) Iran

Click here to View Answer
Answer d) Iran . Tehran’s Museum of Contemporary Art is hosting an exhibition of modern Arab art, displaying about 80 pieces by prominent Arab artists and Iranians. This exhibition will mark the first time a show of Arab art from the modern period will take place in Iran. Titled ‘The Sea Suspended’, it will display art from the 1940s to the 1990s.

13. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed on?
a) November 20
b) November 21
c) November 22
d) November 23

Click here to View Answer
Answer a) November 20. Third Sunday of November: World Day of Remembrance for Road Traffic Victims. The World Day of Remembrance for Road Traffic Victims was observed globally on 20 November 2016 with the theme Vital post-crash actions: Medical Care, Investigation, Justice!.The Day is observed on every third Sunday of November by an increasing number of countries on every continent around the world. It is observed to remember millions who were killed or injured in road crashes. The Day has also become an important means to reduce road casualties.

14. Who won the China Open badminton title 2016?
a) Saina Nehwal
b) Ashwini Ponnappa
c) PV Sindhu
d) Jwala Gutta

Click here to View Answer
Answer c) PV Sindhu. PV Sindhu won the China Open, to register her first tournament win post the Rio Olympics. World number 11 Sindhu defeated ninth-ranked China’s Sun Yu 21-11, 17-21, 21-11. This is the third straight year that an Indian woman has made the China Open final, with Saina Nehwal winning the title in 2014 and finishing as runner-up in 2015.

15. Renowned heart surgeon Denton Cooley, who performed the world`s first artificial heart transplant passed away recently, He was from ____________
a) UK
b) USA
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) USA. Renowned heart surgeon Denton Cooley, who performed the world`s first artificial heart transplant in the United States, has passed away at the age of 96 in Houston, Texas. Cooley, who was the founder of Texas Heart Institute, pioneered many techniques still used in cardiovascular surgery.

1 Comment

  • Hello my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all important infos. I would like to look more posts like this .

Leave a Comment