Current Affairs Quiz – November 17 2016

Current Affairs Quiz

1. Who has been ranked 36th in the US magazine Fortune’s top 50 business persons list for 2016, and is the only Indian among three persons of Indian origin in the global rankings?
a) Anand Mahindra
b) Uday Kotak
c) Aditya Puri
d) Sunil Bharti Mittal

Click here to View Answer
Answer c) Aditya Puri. HDFC Bank’s Aditya Puri has been ranked 36th in the US magazine Fortune’s top 50 business persons list for 2016, and is the only Indian among three persons of Indian origin in the global rankings. Puri, who has led the second largest private sector lender since its inception in 1994, has been ranked 36th in the list, which evaluates corporate leaders’ business performance.

2. Government of India launched revamped toll-free helpline number ______ for information on Aadhaar card
a) 1946
b) 1947
c) 1948
d) 1950

Click here to View Answer
Answer b) 1947. With the growing use of Aadhaar in transactions related to services like Banking, Government Welfare Schemes, etc., the Unique Identification Authority of India (UIDAI), launched a revamped version of its Toll-free helpline number: 1947, to help residents get quick access to information about Aadhaar.

3. The International Conference on Brucellosis 2016 and the 69th meeting of the International Society on Brucellosis was inaugurated in _____________
a) Mumbai
b) Pune
c) Bangalore
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The Minister of State for Science & Technology and Earth Sciences Shri Y.S. Chowdary, has called for villagers to be trained to handle animal diseases like Brucellosis on a cooperative basis. The three day International Conference on Brucellosis, beginning is being organized by the Department of Biotechnology in collaboration with Indian Council for Agriculture Research.

4. World Philosophy Day is observed on?
a) November 17
b) November 18
c) November 19
d) November 20

Click here to View Answer
Answer a) November 17. World Philosophy Day was proclaimed by UNESCO to be celebrated every 3rd Thursday of November. It was first celebrated on 21 November 2002.By celebrating World Philosophy Day each year, on the third Thursday of November, UNESCO underlines the enduring value of philosophy for the development of human thought, for each culture and for each individual.

5. Which country may be the first to issue digital currency?
a) Japan
b) Switzerland
c) Sweden
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Sweden. Sweden aims to decide on whether to issue a digital currency called “ekrona” within two years. Cecilia Skingsley, deputy governor of Sweden’s central bank Riksbank, told that the bank is considering the move after a dramatic drop in the usage of cash. The amount of notes and coins in circulation has fallen by 40% since 2009, with a rise in online shopping and card payments.

6. Which country celebrated the festival of lights called Loi Krathong, which is celebrated to pay homage to Lord Buddha?
a) Japan
b) China
c) Myanmar
d) Thailand

Click here to View Answer
Answer d) Thailand. Thailand celebrated the festival of lights called Loi Krathong, which is celebrated to pay homage to Lord Buddha. The main events include releasing sky lanterns and floating krathongs, meaning decorated baskets. This year, restrictions on the festivities were observed as the country mourns the death of King Bhumibol Adulyadej.

7. Which country is the fastest growing in Asia, at 7.1% on-year July –September?
a) Hong Kong
b) Philippine
c) Malaysia
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Philippine . The Philippine economy is the fastest growing in Asia, at 7.1% on-year July -September—its most robust rate of growth in three years. The figure, announced by the Philippine Statistics Authority , surpassed the 6.7% median growth estimate of 15 economists surveyed by Bloomberg and matched an estimated 1.2%GDP rise against the previous quarter.

8. Which country withdraws its signature from the treaty governing the International Criminal Court?
a) South Africa
b) Russia
c) Japan
d) Philippines

Click here to View Answer
Answer b) Russia . President Vladimir Putin signed an executive order removing Russia’s signature from the International Criminal Court’s founding treaty, piling pressure on a court that is already reeling from withdrawals by some African countries. Moscow never ratified the treaty, which it signed in 2000, meaning it never became a member subject to its jurisdiction. But the symbolic move coincided with the opening day of the general assembly of member states.

9. Which state government signed a MoU with Microsoft Corporation India for helping the government explore cloud, machine learning and mobile-based solutions?
a) Tamil Nadu
b) Rajasthan
c) Telangana
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Telangana . Telangana government signed an MoU with Microsoft Corporation India for helping the government explore cloud, machine learning and mobile-based solutions to improve citizen services, education, healthcare and agriculture. “Telangana government believes that ICT is the key to building not only a stronger economy but also an efficient and effective governance system,” officials said.

10. The government has made quoting the PAN card mandatory on combined cash deposits exceeding __________ till December 30
a) 50000
b) 100000
c) 200000
d) 250000

Click here to View Answer
Answer d) 250000. The government has made quoting the PAN card mandatory on combined cash deposits exceeding ₹2.5 lakh till December 30. Until now, the limit for cash deposits without PAN was fixed at ₹50,000 per transaction. The move will help government to stop people who are depositing less than ₹50,000 in multiple batches to escape quoting the PAN card.

11. The three-day Great Indian Film and Literature Festival will begin at ____________ on December 2
a) Agra
b) Gurugram
c) Jaipur
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Gurugram. The three-day Great Indian Film and Literature Festival will begin at DLF CyberHub, Gurugram on December 2. The festival will feature panel discussions on several themes, including filmmaking and advertising, as well as film screenings, book readings, a music concert and a poetry slam. It will be attended by author Ruskin Bond and actor Piyush Mishra, among others.

12. Who will become the oldest woman in space history after she takes off for the International Space Station (ISS) recently?
a) Peggy Whitson
b) Pamela Melroy
c) Thomas Pesquet
d) Valery Korzun

Click here to View Answer
Answer a) Peggy Whitson. NASA astronaut Peggy Whitson, at an age of 56 years, will become the oldest woman in space history after she takes off for the International Space Station (ISS). Notably, Whitson, who holds the record for most time spent in space by a woman, is also the first woman to become ISS commander. This will be Whitson’s third spaceflight.

13. Which country has surpassed rival Saudi Arabia to become India’s top oil supplier in the month of October, according to shipping data?
a) Iraq
b) Iran
c) Nigeria
d) Venezuela

Click here to View Answer
Answer b) Iran . Iran has surpassed rival Saudi Arabia to become India’s top oil supplier in the month of October, according to shipping data. India’s oil imports from Iran shot up this year after sanctions over its nuclear development programme, which limited exports, were lifted in January. The surge is also due to Iranian price discounts, which attracted purchases from India’s programme.

Leave a Comment