Current Affairs Quiz – November 12 2020

Current Affairs Quiz – November 12 2020

Current Affairs Quiz – November 12 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. ‘world’s first 6G experiment satellite’ launched by__________.
a) India
b) China
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. China has sent into space the world’s first 6G experiment satellite. The 6G satellite was among three Chinese satellites successfully launched into orbit, along with 10 commercial remote sensing satellites developed by Argentinian company Satellogic. This was the 351st rocket of China’s Long March series.

2. “Vagir” belongs to___________.
a) Indian Army
b) USA Navy
c) Indian Navy
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Indian Navy. The Indian Navy has launched the fifth Scorpene submarine “Vagir” at Mazagon Dock of south Mumbai. The submarine is capable of taking missions such as anti-submarine warfare, anti-surface warfare, mine laying, intelligence gathering and area surveillance.

3. Aatmanirbhar’ Package 3.0 announced by____________.
a) Nirmala Sitharaman
b) Narendra Modi
c) Smriti Irani
d) Mamta Das

Click here to View Answer
Answer a) Nirmala Sitharaman. Addressing a press conference to announce more stimulus measures to boost growth. According to Finance Minister Nirmala Sitaraman, PMI rose to 58.9 in October 2020 indicating strong recovery of the economy from COVID-19 crisis.

4. SmartHub Merchant Solutions 3.0 for SMEs launched by which bank?
a) Axis
b) SBI
c) IDFC
d) HDFC

Click here to View Answer
Answer d) HDFC. HDFC Bank has announced the launch of “SmartHub Merchant Solutions 3.0” for Small and mid-size enterprises. This solution allows merchants and self-employed professionals to instantly open a current account and start accepting payments in-store, online, and on-the-go.

5. Which state CM has launched a mobile app “Secha Samadhan”?
a) Assam
b) Odisha
c) Madhya Pradesh
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. Chief Minister Naveen Patnaik has launched ‘Secha Samadhan’, a bilingual mobile application, to address the irrigation problems faced by farmers without them having to visit the offices concerned.

6. Chen Meng claimed ITTF Women’s World Cup title, belongs to which nation?
a) South Korea
b) Russia
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer d) CHina. The world number one Chen Meng beat Chinese compatriot Sun Yingsha to win her maiden International Table Tennis Federation(ITTF) Women’s World Cup table tennis title in held in Weihai, China. The 2020 ITTF Women’s World Cup was the 24th edition of the ITTF-sanctioned event.

7. Public Service Broadcasting Day is observed on_____________.
a) November 10
b) November 13
c) November 17
d) November 12

Click here to View Answer
Answer d) November 12. Public Service Broadcasting Day is celebrated on 12 November every year. The day is celebrated to commemorate the first and only visit of the Father of the Nation, Mahatma Gandhi, to the studio of All India Radio, Delhi in 1947.

8. World Pneumonia Day is observed on_______________.
a) November 13
b) November 18
c) November 10
d) November 12

Click here to View Answer
Answer d) November 12. World Pneumonia Day is observed globally on 12th November every year. The day is celebrated to raise awareness, promote prevention and treatment and produce action to combat the disease. The day was first celebrated in the year 2009.

9. As per the Haryana Panchayati Raj (Second Amendment) Bill, 2020, ________ of women participation is allowed in the three-tier panchayati raj system.
a) 25%
b) 30%
c) 33%
d) 50%

Click here to View Answer
Answer d) 50%. As per the Haryana Panchayati Raj (Second Amendment) Bill, 2020, 50% of women participation is allowed in the three-tier panchayati raj system.

Leave a Comment