Current Affairs Quiz – November 10 2019

Current Affairs Quiz – November 10 2019

1. ADB approves $300 million for power transmission expansion in ______________.
a) India
b) Nepal
c) Bangladesh
d) West Indies

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. The Asian Development Bank (ADB) approved a 300 million dollar loan for a project to expand power transmission lines in Greater Dhaka and the western zone of Bangladesh.

2. Uttarakhand celebrating its Foundation Day on ____________.
a) November 03
b) November 04
c) November 05
d) November 09

Click here to View Answer
Answer d) November 09. Uttarakhand is celebrating its Foundation Day. It became a State of the Union, after separation from Uttar Pradesh. Police Parade, Marathons, and cultural programmes are being organized across the 13 districts of the state.

3. World Science Day for Peace and Development is observed on____________.
a) November 07
b) November 09
c) November 10
d) November 12

Click here to View Answer
Answer c) November 10. Celebrated every 10 November, World Science Day for Peace and Development highlights the significant role of science in society and the need to engage the wider public in debates on emerging scientific issues.

4. Theme for World Science Day for Peace and Development is______________.
a) Open science, leaving no one behind
b) Open science, sustain life
c) Open science, Grow with science
d) Open science, Open life

Click here to View Answer
Answer a) Open science, leaving no one behind.

5. Tencent Holdings Ltd. – is asscoiated with______________.
a) China
b) Japan
c) Russia
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) China. Tencent Holdings Ltd. has acquired a minority stake in Policybazaar.com valuing the Indian online insurance aggregator at $1.5 billion, according to a person familiar with the deal, as it tries to get a foothold in the country’s burgeoning insurance sector.

6. Which country will host men’s Hockey World Cup in 2023?
a) Afghanistan
b) Bangladesh
c) India
d) Philiphines

Click here to View Answer
Answer c) India. India will host the Men’s Hockey World Cup for the second consecutive time after the country was picked to host the game’s showpiece event in 2023 by the International Hockey Federation (FIH) in Lausanne.

7. Who has been appointed as the Head Coach of the FIFA Indian Women’s U-17 team, AIFF announced?
a) Nikila Desouza
b) Thomas Dennerby
c) Parthiv Pattil
d) Hanry D”cruz

Click here to View Answer
Answer b) Thomas Dennerby . The 60-year-old guided the Swedish Women’s National Team to a third-place finish in the FIFA Women’s World Cup in Germany in 2011 and a quarterfinal spot in the 2012 London Olympics.

8. Who has been appointed as new defence minister of Israel?
a) Moshe Feiglin
b) Bezalel Smotrich
c) Ayelet Shaked
d) Naftali Bennett

Click here to View Answer
Answer d) Naftali Bennett . Naftali Bennett approved as new defence minister of Israel. Jerusalem, Nov 10 (IANS) Israel”s pro-settler lawmaker Naftali Bennett was approved by the cabinet as defence minister.

9. Who has conferred the National Entrepreneurship Awards 2019 to Enterprises and Ecosystem builders?
a) Dr Shalini Iyer
b) Dr Ramamoorthy Sivalingam
c) Hamin Abdullah
d) Dr Mahendra Nath Pandey

Click here to View Answer
Answer d) Dr Mahendra Nath Pandey. Minister of Skill Development and Entrepreneurship Dr Mahendra Nath Pandey conferred the National Entrepreneurship Awards 2019 to Enterprises and Ecosystem builders here.

10. Berlin Wall is situated at____________.
a) Germany
b) California
c) Sewden
d) Canada

Click here to View Answer
Answer a) Germany. German marks the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall with rallies, memorials, and exhibitions. A bronze statue of late US President Ronald Reagan.

 

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment