Current Affairs Quiz – November 09 2020

Current Affairs Quiz – November 09 2020

Current Affairs Quiz – November 09 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who won Paris Master 2020?
a) Daniil Medvedev
b) Alexander Zvere
c) Max Jhonny
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Daniil Medvedev. Russian, Daniil Medvedev has won Paris Master 2020 title in badminton, when he beat Alexander Zverev 5-7, 6-4, 6-1 in Paris. He became the fourth Russian to capture the Rolex Paris Masters title.

2. Michael Holding has been appointed as a new patron of Marylebone Cricket Club (MCC) Foundation, who belongs to___________.
a) Australia
b) Zimbabwe
c) West Indies
d) South africa

Click here to View Answer
Answer c) West Indies. Former West Indies fast bowler, Michael Holding has been appointed as a new patron of Marylebone Cricket Club (MCC) Foundation. The 66-year-old Holding is a passionate advocate for equality in cricket and the wider community.

3. World Urbanism Day is observed on___________.
a) November 02
b) November 04
c) November 06
d) November 08

Click here to View Answer
Answer d) November 08. World Urbanism Day, also known as “World Town Planning Day”, is celebrated on 8 November globally, to recognise and promote the role of planning in creating livable communities.

4. Sudarshan Rattan who passed away, is associated with___________.
a) Politics
b) Sports
c) Science
d) Cinema

Click here to View Answer
Answer d) Cinema. Bollywood filmmaker Sudarshan Rattan passed away due to COVID-19. He was known for his 1986 film Manav Hatya, starring Madhuri Dixit and Shekhar Suman.

5. National Legal Services Day is observed on_____________.
a) November 03
b) November 06
c) November 09
d) November 13

Click here to View Answer
Answer c) November 09. The Day is celebrated to make people aware of the various provisions under the Legal Services Authorities Act and the right of the litigants.

6. “Parivarthanam” scheme for better livelihood of fisherfolk, launched by____________.
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. The scheme aims at improving the livelihood skills of youngsters along the coastline and also enable socio-economic uplift of the fishermen community.

7. International Day of Radiology is observed on___________.
a) November 02
b) November 04
c) November 06
d) November 08

Click here to View Answer
Answer d) November 08. International Day of Radiology is observed globally on 8th November every year. The day is celebrated to promote the awareness of the value that radiology contributes to safe patient care, and improving public understanding.

8. Which state has launched Right to Recall Panchayat Member Bill?
a) Gujarat
b) Haryana
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. The Haryana Government passed a bill on November 6 which provides a right to recall an elected member of Panchayati Raj Institutions if they fail to perform their duties well. The state government also provided 50% reservation to women in these bodies.

9. First Solar based Integrated Multi Village Water Supply Project inaugurated in _______________.
a) Arunachal Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Uttarakhand
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer a) Arunachal Pradesh. Union Minister of Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat launched the country’s first solar-based Integrated Multi-Village Water Supply Project (IMVWSP) in Arunachal Pradesh.

10. Ministry of Shipping renamed to ___________.
a) Ministry of Ports, shipping and coastal
b) Ministry of Coastal and Shipping
c) Ministry of Ports, Shipping and Waterways
d) Ministry of Shipping and Waterways

Click here to View Answer
Answer c) Ministry of Ports, Shipping and Waterways.

Leave a Comment