Current Affairs Quiz – November 05 2019

Current Affairs Quiz – November 05 2019

1. CARAT- 2019 – a Navy exercise between___________.
a) US and India
b) Russia and US
c) China and Pakistan
d) US and Bangladesh

Click here to View Answer
Answer d) US and Bangladesh. The biggest US- Bangladesh Navy exercise dubbed as ‘Cooperation Afloat Readiness and Training (CARAT) – 2019’ is being held in Chattogram (or Chittagong City) in Bangladesh.

2. Who has been appointed as chairman of Land Ports Authority of India?
a) Abinav Bhandra
b) Aditya Mishra
c) Dwarakesh Shilan
d) Sabari Kannan

Click here to View Answer
Answer b) Aditya Mishra. The Appointments Committee of Cabinet (ACC) chaired by PM Narendra Modi has approved the appointment of Senior Indian Police Service (IPS) officer Aditya Mishra as the chairman of the Land Ports Authority of India (LPAI). He was appointed on the recommendations of a search-cum-selection panel.

3. World Tsunami Awareness Day is observed on____________.
a) November 01
b) November 02
c) November 05
d) November 06

Click here to View Answer
Answer c) November 05. The day will promote Target (d) of the Sendai Seven Campaign that focuses in reducing disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services.

4. Which country will host biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference?
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) India
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer a) Sri Lanka. The biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference is being held in Colombo, Sri Lanka from 4-7 November 2019.

5. Who is the Union Minister for Law and Justice ?
a) Harish Vardhan
b) Arjun Munda
c) Amit Shah
d) Ravi Shankar Prasad

Click here to View Answer
Answer d) Ravi Shankar Prasad. The biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference is being held in Colombo, Sri Lanka from 4-7 November 2019. India will be represented at the conference by Union Minister for Law and Justice Ravi Shankar Prasad.

6. The 3rd edition of women scientists conclave to be organized at IISF is held at___________.
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) Kolkata. The objective of the conclave aims to provide a platform for young women scientists and entrepreneurs to interact with the women leaders in science and technology. The move is to acknowledge the contribution of women in catalyzing sustainable growth.

7. Which State government has signed an agreement worth 50 million euros (Rs.400 crore) with the French Development Agency (AFD)?
a) Tamil Nadu
b) Chandigarh
c) Himachal Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. The agreement aims to help restore the state’s forests and preserve its biodiversity. The project reaffirmed the commitment of the two countries towards the restoration and preservation of rich and diverse natural ecosystems. The budget allocated for the second phase by the state for the project is Rs.500 crore.

8. Lakshya Sen won SaarLorLux tournament, is associated with____________.
a) Tennis
b) Table Tennis
c) Badminton
d) Chess

Click here to View Answer
Answer c) Badminton. India’s Lakshya Sen has won the SaarLorLux Open badminton tournament at Saarbrücken in Germany. He defeated Sen Weng Hong Yang of China in an exciting final.

9. International Boarding School Fair to be held in ______________.
a) New Delhi
b) California
c) England
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. US-based global boarding school admissions marketing firm Linden Educational Services in collaboration with The Red Pen, an education consulting company are hosting an International Boarding School Fair in New Delhi, on November 6.

10. Who has secured No 1 spot for eighth time in his career?
a) Rafael Nadal
b) Novak Djokovic
c) Denis Shapovalov
d) Simons Spherissi

Click here to View Answer
Answer a) Rafael Nadal. Rafael Nadal is back to the world No. 1 for the eighth time in his career in the ATP rankings released.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment