Current Affairs Quiz – November 04 2019

Current Affairs Quiz – November 04 2019

1. Who has been appointed as Member Staff, Railway Board and ex-officio Secretary?
a) Dilang Juniya
b) Manoj Pande
c) Yadav Kumar Raj
d) Abhimanyu Dev

Click here to View Answer
Answer b) Manoj Pande. Shri Manoj Pande, Indian Railways Personnel Service (IRPS) has taken over as Member Staff, Railway Board and ex-officio Secretary on 2 November 2019. Previously he was working as Director General, Personnel, Railway Board.

2. Who won the JCB Prize for Literature 2019?
a) Harish Kalyan
b) Bhuvanesh Pandit
c) Madhuri Vijay
d) Yogeshwar M

Click here to View Answer
Answer c) Madhuri Vijay . The 27-year-old, She has been selected from a shortlist featuring novels from five accomplished writers. She is also a recipient of Henfield Prize and the Pushcart Prize.

3. Madhuri Vijay has won the JCB Prize for Literature 2019 for her debut novel_____________.
a) Plasma World
b) The Seventh Sense
c) India’s Fairy Tale
d) The Far Field

Click here to View Answer
Answer d) The Far Field. The 27-year-old, Madhuri Vijay has won the JCB Prize for Literature 2019 for her debut novel ‘The Far Field’.

4. ‘Red Atlas Action Plan Map’ unveiled for flood mitigation is unveiled in ____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer d) Chennai. Vice-President M Venkaiah Naidu unveiled the ‘Red Atlas Action Plan Map’ atlas and the ‘Coastal Flood Warning System App (CFLOWS-Chennai)’ for flood mitigation in Chennai, Tamil Nadu.

5. National Research Institute of Unani Medicine inaugurated in _______________.
a) Assam
b) Meghalaya
c) Sikkim
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Sikkim. On November 3, 2019, the Union Minister of State (independent charge) for AYUSH inaugurated the National Research Institute of Unani Medicine for Skin Disorders.

6. Vigyanika-International Science Literature Festival is held at ______________.
a) Hyderabad
b) Pune
c) Kolkata
d) Thrissur

Click here to View Answer
Answer c) Kolkata. Vigyanika is the International Science Literature Festival that is organised as a part of fifth India International Science Festival (IISF) at Kolkata.

7. IPO – in this “O” represents______________.
a) Offering
b) Office
c) Oil
d) Olive

Click here to View Answer
Answer a) Offering. The Kingdom of Saudi Arabia’s financial regulator officially gave the green light to the initial public offering (IPO) of its state-run oil company Saudi Aramco, a move that had been promised by Crown Prince Mohammed bin Salman since 2016.

8. According to Report, Which north-eastern state has emerged as the most violent north-eastern state in 2018?
a) Meghalaya
b) Sikkim
c) Manipur
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) Manipur. Manipur has emerged as the most violent north-eastern state in 2018. According to a union home ministry report, it accounted for 50 per cent of the total incidents reported across the region last year.

9. IFFCO headquarter is situated in______________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO), world’s largest fertiliser cooperative today announced the introduction of its ‘Nano-technology’ based product range by introducing Nano Nitrogen, Nano Zinc, Nano Copper for on-field trials at an event held at its mother unit in Kalol, Gujarat.

10. UPI – in this “I” represents_______________.
a) India
b) Interface
c) Information
d) Innovation

Click here to View Answer
Answer b) Interface. National Payments Corporation of India (NPCI) on November 1 said the number of transactions of Unified Payments Interface (UPI) has crossed the landmark figure of 1 billion in October.

Leave a Comment