Current Affairs Quiz – November 01 2018

Current Affairs Quiz – November 01 2018

1. Which cricketer has recieved ICC Hall of Fame cap from Sunil Gavaskar?
a) Saurav Ganguly
b) Sachin Tendulkar
c) Rahul Dravid
d) MS Dhoni

Click here to View Answer
Answer c) Rahul Dravid. Former India captain Rahul Dravid received the ICC Hall of Fame commemorative cap from former captain Sunil Gavaskar ahead of the fifth India-Windies ODI at Thiruvananthapuram’s Greenfield International Stadium.

2. Who has become rank 1 after Nadal exits Paris Masters?
a) Novak Djokovic
b) Rafael Nadal
c) Juan Martín del Potro
d) Andy Murray

Click here to View Answer
Answer a) Novak Djokovic . Serbian tennis player Novak Djokovic will again reach the world number one rank after his Spanish rival Rafael Nadal withdrew from the Paris Masters tournament.

3. India has secured ______rank in Ease of Doing Business Index.
a) 32nd
b) 49th
c) 66th
d) 77th

Click here to View Answer
Answer d) 77th. India, which jumped 23 places to 77th in the World Bank’s Ease of Doing Business Index 2019, is among the top ten improvers for the second consecutive year

4. INS Tarangini is associated with__________.
a) Indian Army
b) Indian Navy
c) Air Force
d) All the Above

Click here to View Answer
Answer b) Indian Navy. The sail training ship of Indian Navy, INS Tarangini based at Kochi, returned after a seven-month sail across the world. The ship sailed over 22000 nautical miles across 15 ports in 13 countries in 205 days.

5. India has secured ______rank in Global Passport Index.
a) 65
b) 68
c) 71
d) 96

Click here to View Answer
Answer a) 65. The ranking improved nine notches since the previous year and means that the Indian passport holders has been granted visa-free access to 65 countries.

6. Which country has secured first in Global Passport Index?
a) Kyrgyzstan
b) Zimbabwe
c) Malaysia
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer d) Singapore. The ranking improved nine notches since the previous year and means that the Indian passport holders has been granted visa-free access to 65 countries.

7. Soura Jalanidhi scheme is for_________.
a) Student
b) Adults
c) Advocates
d) Farmers

Click here to View Answer
Answer d) Farmers. The main aim is to increase the use of solar energy for helping farmers in irrigation. It is a dug well based solar pump irrigation system in convergence mode.

8. Entrepreneurship scheme Samruddhi is for ____________.
a) Girl child
b) Students
c) Young citizens
d) All the Above

Click here to View Answer
Answer c) Young citizens. The main objective is to impart skill development and benefit aspiring, young citizens from rural and tier II cities.

9. Seven Indian States celebrate their formation day on ______________.
a) November 1
b) November 2
c) November 3
d) November 4

Click here to View Answer
Answer a) November 1. November 1 marks the foundation day of seven Indian states namely Karnataka, Kerala, Chhattisgarh, Punjab, Rajasthan, Haryana and Madhya Pradesh.

Leave a Comment