Current Affairs Quiz – May 7 2019

Current Affairs Quiz – May 7 2019

 


1. Prominent writer and academician, ____________ passed away following a cardiac arrest .
a)Max Azria
b)Sprent Dabwido
c)Subir Nandi
d)Maramraju Satyanarayana Rao

Click here to View Answer
Answer d)Maramraju Satyanarayana Rao. Prominent writer and academician, Maramraju Satyanarayana Rao passed away following a cardiac arrest.He was 84.

2._____________, an Indian-origin journalist in South Africa, has been honoured in the UK with 2019 V K Krishna Menon award.
a)A S Kiran Kumar
b)G D Robert Govender
c)Bandana
d)Nileena M. S

Click here to View Answer
Answer b)G D Robert Govender. G D ‘Robert’ Govender, an Indian-origin journalist in South Africa, has been honoured in the UK with 2019 V K Krishna Menon award for his outstanding contribution as a pioneer of decolonised journalism.

3. Mastercard to invest ___________ in India, plans to make country global tech node.
a)$3 bn
b)$2 bn
c)$6 bn
d)$1 bn

Click here to View Answer
Answer d)$1 bn. Global card payments major Mastercard Monday said it will invest USD 1 billion (about Rs 7,000 crore) in India in the next five years and plans to make the country a global technology node for its platforms.

The company has already invested USD 1 billion in the Indian market in the last five years.

4. The finance ministry said there was growth of _______________in income-tax returns (ITRs) electronically filed for the assessment year 2018-19 (AY19), compared to those in 2017-18 (AY18).
a)19 per cent
b)18 per cent
c)17 per cent
d)15 per cent

Click here to View Answer
Answer a)19 per cent . The finance ministry said there was growth of 19 per cent in income-tax returns (ITRs) electronically filed for the assessment year 2018-19 (AY19), compared to those in 2017-18 (AY18).

The ministry said a total of 66.8 million returns were e-filed in FY19, which included 64.9 million for AY19. On the other hand, a total 67.4 million returns were e-filed in 2017-18 (FY18), which included 54.7 million for AY18.

5. Gaurav Solanki and ___________ Win Gold in Stamm International Boxing Tournament.
a)Amit Panghal
b)Manish Kaushik
c)Shiva Thapa
d)Vikas Krishan Yadav

Click here to View Answer
Answer b)Manish Kaushik. Gaurav Solanki (52kg) and Manish Kaushik (60kg) delivered a gold medal each as Indian boxers collected a rich haul of two gold, one silver and three bronze to finish their campaign on a high at the XXXVI Feliks Stamm International Boxing Tournament in Warsaw, Poland.

6. Frontline missile destroyer of the Indian Navy ’_________’ was decommissioned at the Naval Dockyard, Visakhapatnam.
a)INS Arihant
b)INS Vikrant
c)INS Virat
d)INS Ranjit

Click here to View Answer
Answer d)INS Ranjit. Frontline missile destroyer of the Indian Navy’INS Ranjit’ was decommissioned at the Naval Dockyard, Visakhapatnam, after serving the Indian navy for 36 years.

INS Ranjit, the third of the five Kashin-class destroyers built by the erstwhile USSR, was commissioned on September 15 1983.

7. ____________ appoints Virat Kohli And Anushka Sharma as first brand ambassadors .
a)Myntra
b)Gumtree
c)eBay
d)Amazon

Click here to View Answer
Answer a)Myntra. Flipkart-owned fashion e-commerce platform Myntra n Friday announced that it had appointed celebrity couple Virat Kohli and Anushka Sharma as its first brand ambassadors.

The platform declined to reveal the brand deal size or period of association. According to celebrity management sector estimates, Myntra may be shelling out upwards of ₹10 crore for the couple as brand endorsement fee.

8. The Volleyball Federation of India appointed ______________ as head coach of the men’s national team.
a)Valon Behrami
b)Xherdan Shaqiri
c)Serbian Dragan Mihailovic
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Serbian Dragan Mihailovic. The Volleyball Federation of India appointed Serbian Dragan Mihailovic as head coach of the men’s national team in a move linked to the long term goal of Olympic Games qualification.

The VFI also announced the appointment of Pryemyslaw Gaszyoski and Valadimir Radosevic as the team’s physio trainer and physiotherapist respectively.

9. India’s largest telecom operator Vodafone Idea Ltd announced a five-year multi-million-dollar IT outsourcing deal with tech giant ____________.
a)Infosys
b)IBM
c)Wipro
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)IBM. India’s largest telecom operator Vodafone Idea Ltd announced a five-year multi-million-dollar IT outsourcing deal with tech giant IBM.

10. World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma (GINA) on the first Tuesday in May , This year it was observed across the globe on __________, 2019.
a)May 6
b)May 7
c)May 5
d)May 8

Click here to View Answer
Answer b)May 7. World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma (GINA) on the first Tuesday in May to improve asthma awareness and control around the world. This year it was observed across the globe on May 7, 2019.
The theme of World Asthma Day 2019 was ‘STOP for Asthma’.

11. __________ wins North Macedonia’s presidential election.
a)Sheikh Hasina
b)Dame Marguerite Pindling
c)Ilham Aliyev
d)Stevo Pendarovski

Click here to View Answer
Answer d)Stevo Pendarovski. Stevo Pendarovski, supported by the ruling Social Democrats (SDSM), has won the North Macedonian presidency in a run-off vote.

The 56-year-old garnered 51.66 percent of the vote in North Macedonia on Sunday, beating nationalist VMRO’s Gordana Siljanovska-Davkova which got 44.73 percent. The remaining 3.61 percent of the votes were void.

12. The world renowned and much awaited chardham yatra began in _________________.
a)kerala
b)Manipur
c)Assam
d)Uttrakhand

Click here to View Answer
Answer d)Uttrakhand.In Uttrakhand, the world renowned and much awaited chardham yatra began from today. On the auspicious occasion of Akshay Tritya, Gangotri and Yamunotri dhams have been opened for pilgrims.

13. India, Brazil and South Africa (IBSA) Sherpas meeting was held in _______________, Kerala .
a)Cochin
b)Kollam
c)Trivandrum
d)Kottayam

Click here to View Answer
Answer a)Cochin.India, Brazil and South Africa (IBSA) Sherpas meeting was held in Cochin, Kerala from May 3 to May 5, 2019. Before IBSA Sherpas meeting, the 9th IBSA trilateral Ministerial Meeting was also concluded at the same venue.
Indian delegation was led by T.S. Tirumurti, Secretary (Economic Relations) in Ministry of External Affairs and Amb.

14. Border Roads Organisation (BRO) is celebrating its ___________Raising Day on May 7.
a)59th
b)57th
c)56th
d)58th

Click here to View Answer
Answer a)59th . Border Roads Organisation (BRO) is celebrating its 59th Raising Day today. BRO is a leading road construction agency under the Ministry of Defence with a primary role of providing road connectivity in border areas. It executes road construction and maintenance works along the Northern and Western frontiers primarily to meet the strategic requirements of the Army and is responsible for over 53,000 Km roads.

Leave a Comment