Current Affairs Quiz – May 5 & 62019

Current Affairs Quiz – May 5 & 6 2019


1. ____________, the last captive white tiger at the Sanjay Gandhi National Park (SGNP) in Borivali, died at the age of 18.
a)Maharaja
b)Mohan
c)Bajirao
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Bajirao. Bajirao, the last captive white tiger at the Sanjay Gandhi National Park (SGNP) in Borivali, died at the age of 18.

2. Pakistan’s government appointed IMF economist _____________ as central bank governor .
a)Ashraf Mahmood Wathra
b)Tariq Bajwa
c)Reza Baqir
d)Yaseen Anwar

Click here to View Answer
Answer c)Reza Baqir. State Bank of Pakistan. Dr. Reza Baqir was appointed as the Governor SBP by the President of Pakistan on May 04, 2019 for a period of 3 years from the day he assumes the office of the Governor. He assumed his responsibilities on May 05, 2019.

3. International Firefighters’ Day (IFFD) is observed on _________.
a)May 5
b)May 3
c)May 6
d)May 4

Click here to View Answer
Answer d)May 4. International Firefighters’ Day (IFFD) is observed on May 4. It was instituted after a proposal was emailed out across the world on January 4, 1999 due to the deaths of five firefighters in tragic circumstances in a bushfire in Australia.

4. ADB Launches $5 Billion Healthy Oceans Action Plan from 2019 to ___________.
a)2023
b)2020
c)2022
d)2024

Click here to View Answer
Answer d)2024. The Asian Development Bank (ADB) launched the Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region at the 52nd Annual Meeting of ADB’s Board of Governors in Fiji.

The Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies will expand financing and technical assistance for ocean health and marine economy projects to $5 billion from 2019 to 2024, including cofinancing from partners.

5. Paytm, India’s mobile payment and commerce platform’s President, ____________, has quit the company.
a)Rakesh Kumar Singh
b)Jayshree Vyas
c)Bhushan Patil
d)Bhushan Singh

Click here to View Answer
Answer c)Bhushan Patil. Paytm, India’s mobile payment and commerce platform’s President, Bhushan Patil, has quit the company. He had joined Paytm in March 2016 after serving five years at the Chinese company Alibaba.com

6. India will be attending the Group of 7 industrialised nations meet organised by ____________ .
a)Japan
b)South Africa
c)France
d)Italy

Click here to View Answer
Answer c)France. India will be attending the Group of 7 industrialised nations meet organised by France in Biarritz in August along with Australia, Chile and South Africa, in a sign of the recognition of India’s growing economic heft in the international arena.

7. India and_________have agreed to further deepen counter-terrorism co-operation .
a)Japan
b)France
c)Australia
d)China

Click here to View Answer
Answer c)Australia .India and Australia have agreed to further deepen counter-terrorism co-operation through regular exchange of information and sharing of best practices on countering extremism and radicalization.

8. Walt Disney would sell its interests in 21 regional sports networks and Fox College Sports to Sinclair Broadcast Group Inc for ___________.
a)$8.6 billion
b)$7.6 billion
c)$10.6 billion
d)$9.6 billion

Click here to View Answer
Answer d)$9.6 billion. Walt Disney Co said it would sell its interests in 21 regional sports networks and Fox College Sports to Sinclair Broadcast Group Inc for $9.6 billion, a deal that clears the way for its purchase of Twenty-First Century Fox Inc’s film and television assets.

9. “Star Wars” actor________________ who played Chewbacca in the original trilogy, died.
a)Pieter Howes
b)Peter Mayhew
c)Norma Miller
d)Andy Jick

Click here to View Answer
Answer b)Peter Mayhew. “Star Wars” actor Peter Mayhew, who played Chewbacca in the original trilogy, died on Tuesday, his family announced on his Twitter. He was 74.

10. Saurav Ghosal and ___________ won the individual titles in the Asian Squash Championship .
a)Dipika Pallikal Karthik
b)Joshna Chinappa
c)Harinder Pal Sandhu
d)Kush Kumar

Click here to View Answer
Answer b)Joshna Chinappa. Saurav Ghosal and Joshna Chinappa won the individual titles in the Asian Squash Championship on Sunday.

Joshna Chinappa, the second seed, successfully defended her title, beating the top seed Annie Au of Hong Kong 11-5, 8-11, 11-6, 11-6 in the summit clash.

11. Common Service Centre’s (CSC) e-Governance Services India Limited, a special purpose vehicle under the Ministry of Electronics & IT has tied up with ___________-to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’.
a)IIT Roorkee
b)IIT Indore
c)IIT Kanpur
d)IIT Delhi

Click here to View Answer
Answer c)IIT Kanpur .

12.Indian Navy Launches Fourth Stealth Scorpene Class Submarine Vela in _____________.
a)Pune
b)Kochi
c)Mumbai
d)Delhi

Click here to View Answer
Answer c)Mumbai. It is the fourth submarine to be launched by the state-owned Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) after entering into a contract for the construction and transfer of technology for six Scorpene class submarines with French collaborator Ms Naval Group (formerly known as DCNS).

13. Pakistan’s former captain and star all-rounder Shahid Afridi recently released his autobiography, titled ___________.
a)Over To Me
b)The Test of My Life
c)Game Changer
d)Spartan Cricketer

Click here to View Answer
Answer c)Game Changer.Pakistan’s former captain and star all-rounder Shahid Afridi recently released his autobiography, titled ‘Game Changer’.

The book, co-authored by Afridi and journalist Wajahat S Khan, details some interesting and exciting information from the cricketer’s life.

14. The Volleyball Federation of India (VFI) named Serbian __________as the head coach the Indian men’s volleyball team.
a)Ricardo Rodríguez
b)Dragan Mihailovic
c)Xherdan Shaqiri
d)Manuel Akanji

Click here to View Answer
Answer b)Dragan Mihailovic .The Volleyball Federation of India (VFI) named Serbian Dragan Mihailovic as the head coach the Indian men’s volleyball team. Mihailovic will be joined by Pryemyslaw Gaszyoski and Valadimir Radosevic as the team’s physio trainer and physiotherapist, respectively, the VFI said.

15. India and the United States held the India-U.S. Bilateral Trade meeting in ___________ .
a)Boston
b)New York
c)Mumbai
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi.

16. The _______Finance Commission has scheduled a two-days visit to Mumbai to hold meetings with the Reserve Bank of India (RBI) and with the Banks and Financial Institutions on 8th and 9th May, 2019.
a)12th
b)14th
c)16th
d)15th

Click here to View Answer
Answer d)15th . The 15th Finance Commission has scheduled a two-days visit to Mumbai to hold meetings with the Reserve Bank of India (RBI) and with the Banks and Financial Institutions on 8th and 9th May, 2019. The Commission will be headed by its Chairman, Shri N.K. Singh and include all its Members and senior officials.

17.PM announces ____________assistance for cyclone-hit Odisha.
a)Rs 2000 cr
b)Rs 1000 cr
c)Rs 3000 cr
d)Rs 5000 cr

Click here to View Answer
Answer b)Rs 1000 cr .

18. A high-level Bangladeshi Delegation, headed by Secretary, Ministry of Information, ________, visited All India Radio .
a)Begum Munnujan Sufiyan
b)Nasrul Hamid
c)Abdul Malek
d)Farhad Hossain

Click here to View Answer
Answer c)Abdul Malek. A high-level Bangladeshi Delegation, headed by Secretary, Ministry of Information, Abdul Malek, visited All India Radio to work out the modalities of operationalising the Memorandum of Understanding signed between the state broadcasters of two countries earlier.

Leave a Comment